Włoskie ciasteczka pasticciotti z ricottą i kremem cytrynowym

wloskie_ciasteczka_pasticciotti_z_ricotta_i_kremem_cytrynowym_przepis.jpg

Składniki dla 4 osób:

·         500g mąki

·         200 g cukru pudru

·         4 żółtka

·         250g zimnego masła

·         ziarenka wanilii

Składniki na krem:

·         6 żółtek

·         45 g mąki kukurydzianej

·         400 ml mleka

·         140g cukry

·         100 ml śmietany do ubijania

·         250g ricotty (odcedzonej przez sitko dwie godziny przed przygotowaniem ciasteczek)

·         100 ml soku z cytryn Limmi

Dodatkowo:

·         1 jajko

Sposób przygotowania:

1. Zacznij od przygotowania ‚kruchego ciasta’. Miksuj lub mieszaj ze sobą przesianą mąkę, z masłem, cukrem pudrem, ziarenkami wanilii i szczyptą soli aż do otrzymania jednolitej masy. Dodaj do masy żółtka, zmieszaj jeszcze raz. Powstała masę zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na półgodziny.

 2. Przygotuj krem: w garnuszku zmiksuj jajka z cukrem, dodaj mąkę kukurydzianą, mleko i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, do osiągnięcia gęstej konsystencji. Gotową masę przelej do dużej miski, przykryj ją folią spożywczą, ostudź. Do ostudzonego kremu dodaj przecedzoną przez sitko ricottę, zamieszaj i dodaj sok z cytryny Limmi.

3. Kruche ciasto rozwałkuj na grubość jednego 1 cm. Potnij na prostokąty. Wypełnij foremki ciastem i odetnij wystające brzegi. Wypełnij każdą z nich dwiema łyżeczkami kremu i przykryj go kawałkiem ciasta. Posmaruj z wierzchu żółtkiem.

4. Ciasteczka pasticciotti piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku, w temperaturze 180°C przez 35 minut. Kiedy będą zarumienione, wyjmij je z piekarnika, ostudź i ciesz się smakiem włoskich słodkości.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (147 głosów, średnia: 4,73 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. efffciaa  24 marca 2016 12:46

    Bardzo apetycznie wyglądają te ciasteczka , z miłą chęcią je wypróbuję , swoją drogą ciekawa jestem jak mi wyjdą , oczywiście podzielę się z wami wrażeniami po upieczeniu 🙂

    Odpowiedz
  2. martucha180  24 marca 2016 17:23

    Oj zjadłabym!

    Odpowiedz
  3. ava  24 marca 2016 17:25

    Mniam! 🙂

    Odpowiedz
  4. luna341  24 marca 2016 22:00

    apetyczne

    Odpowiedz
  5. Żanett  24 marca 2016 23:35

    Fajne 🙂

    Odpowiedz
  6. bbo  25 marca 2016 12:13

    Pięknie wyglądają po przekrojeniu.

    Odpowiedz
  7. lilkawodna  27 marca 2016 18:15

    Nie byłam nigdy we Włoszech ale fajnie jest się wybrać w taka , przynajmniej kulinarna podróż.

    Odpowiedz
  8. Patriszia  27 marca 2016 21:26

    Ślicznie wyglądają te ciasteczka, na pewno też są bardzo smaczne 🙂 Chętnie wypróbowałabym te włoskie smakołyki 🙂 Być może kiedyś wykorzystam ten przepis 🙂

    Odpowiedz
  9. Aneta  28 marca 2016 23:32

    Wyglądają baaaaaardzo smacznie!

    Odpowiedz
  10. Agnieszka  30 marca 2016 16:13

    Ze składników wnioskuję, że ciasteczka są przepyszne! Po przekrojeniu, są taką pokusą, iż nikt by im się nie oparł. Świetny przepis na pyszny smakołyk. Tylko nie wiem czy umiała bym ten przepis wykonać.

    Odpowiedz
  11. Basia  31 marca 2016 20:01

    Są pyszne. Ja jednak zrobiłam nadzienie z serków mascarpone. Wrzuciłam wszystko do robota z dzbankiem dodałam sklądniki i się zrobiło w sumie samo w panasonicu. Pycha

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany