Ciasteczka korzenne z bakaliami

Ciasteczka korzenne z bakaliami

Składniki na: Ciasteczka korzenne z bakaliami

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 2 jajko
  • 15 dag cukru pudru
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g rodzynek sułtańskich Bakalland
  • 100 g żurawiny Bakalland
  • 100 g posiekanych migdałów Bakalland
  • szczypta cynamonu
  • przyprawa do piernika

Sposób przygotowania:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy, siekamy z masłem. Dodajemy cukier puder, żółtko, miód, bakalie, przyprawę do piernika, cynamon. Ciasto zagniatamy, aż do osiągnięcia jednolitej masy. Gotowe zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie ciasto wałkujemy na grubość pół centymetra. Wycinamy z nich kształty za pomocą foremek lub szklanki. Układamy je na blasze i smarujemy białkiem. Blachę wkładamy do wcześniej nagrzanego, do temperatury 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 15 minut.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (186 głosów, średnia: 4,73 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Żanett  18 grudnia 2015 23:33

    Bardzo lubię takie korzenne smaki 🙂

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  19 grudnia 2015 15:06

    Fajny przepis!

    Odpowiedz
  3. martucha180  19 grudnia 2015 17:30

    Uwielbiam!

    Odpowiedz
  4. Agnieszka  19 grudnia 2015 23:45

    Pycha

    Odpowiedz
  5. bbo  20 grudnia 2015 20:22

    Wypróbuję… ale już po Świętach.

    Odpowiedz
  6. Aneta  21 grudnia 2015 16:11

    Lubię takie słodkości 🙂

    Odpowiedz
  7. Patriszia  27 grudnia 2015 21:48

    Uwielbiam takie ciasteczka 🙂

    Odpowiedz
  8. stokrotkapolna  7 grudnia 2016 08:08

    Pewnie są smaczne.

    Odpowiedz
  9. AnnStyl  25 grudnia 2016 20:45

    Dość ciekawy przepis i nawet niezbyt skomplikowany. A wyglądają apetycznie i zapewne tak smakują. Jak raz mogą być koło pierniczków świątecznych. A w sumie można zajadać się takimi przez cały rok. Ja przynajmniej chętnie bym ich skosztowała :).

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany