Chrupiący pieczony boczek z jabłkami w słonym karmelu

Chrupiący pieczony boczek z jabłkami w słonym karmelu

Przepis na: Chrupiący pieczony boczek z jabłkami w słonym karmelu – jest autorstwa Jenny Morris i pochodzi z programu „Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy”  Polsat Food Network

Składniki na danie: Chrupiący pieczony boczek z jabłkami w słonym karmelu

  • 1,5kg boczku razem ze skórą
  • 20ml prażonego kminku
  • sól i mielony biały pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do pieczenia

Słone, karmelizowane plastry jabłka

  • 4 soczyste, chrupiące, kwaśne jabłka
  • 3 łyżki stołowe masła
  • 4 łyżki stołowe brązowego cukru
  • sól morska do smaku

Jabłkowo-miodowy sos sojowy

  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa porządnie posiekanego, świeżego imbiru
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • 2 gwiazdki anyżu (opcjonalnie)
  • skórka z pomarańczy (trzeba na drobnej tarce zetrzeć tylko wierzchnią część skórki pomarańczowej)
  • szklanka soku jabłkowego
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki słodkiego sosu chilli
  • 1 łyżka stołowa jabłkowego octu winnego
  • 2 łyżki stołowe świeżo posiekanej kolendry

 

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Ponacinaj skórę na boczku w paski lub romby (krzyżujace się paski). Zrób to tak, by nie wkroić się w mięso.
  3. Posól skórkę i odstaw na 25 minut, sól uwolni z niej całą wilgoć i spowoduje, że będzie chrupiąca. Nadmiar wilgoci wytrzyj ręcznikiem papierowym.
  4. Natrzyj boczek bardzo dokładnie solą, pieprzem i kminkiem. Wetrzyj przyprawy starannie, by wypełniły każdy zakamarek.
  5. Natrzyj skórkę oliwą i troszeczkę posól. Nie dodawaj żadnych przypraw, bo się spalą.
  6. Umieść mięso w rozgrzanym do 200°C piekarniku i piecz przez 20 minut.
  7. Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz około 75 minut lub do momentu, kiedy mięso stanie się miękkie i soczyste (mniej więcej 50 minut na kilogram mięsa).
  8. Wyjmij mięso z piekarnika. Jeśli skórka nie jest chrupiąca, odetnij ją delikatnie razem z cieniutką warstwą tłuszczu.
  9. Włóż skórkę z powrotem do piekarnika i piecz aż będzie chrupiąca. Mięso trzymaj przykryte folią by utrzymało temperaturę.

 

Miodowo – jabłkowy sos sojowy

  1. Odlej tłuszcz z pieczenia do rondelka i zdeglasuj z 1/2 szklanki wody.
  2. Rozgrzej olej na patelni i delikatnie podsmaż imbir, czosnek, anyż. Wystarczy 1 minuta. Pamiętaj, by ciągle mieszać, żeby się nie przypaliło.
  3. Dodaj skórkę i sok z jabłka, miód, sos sojowy i słodki sos chilli, zdeglasowany sos z rondelka i ocet winny.
  4. Delikatnie to podgotuj, wrzuć kolendrę i zdejmij z gazu.
  5. Spróbuj czy sos jest dobry, dopraw jeśli potrzeba.

 

Plastry karmelizowanego jabłka

  1. Odkrój górę i spód jabłka. Przekrój jabłka poziomo na pół.
  2. Rozgrzej masło na dużej patelni.
  3. Wrzuć jabłka i posyp cukrem.
  4. Potrząśnij lekko patelnią i poczekaj aż cukier się roztopi.
  5. Smaż jabłka, aż się zarumienią, przewróć na drugą stronę i smaż przez minutę.
  6. Posyp solą morską i zdejmij z ognia.

 

Podawanie

Pokrój mięso na cienkie plastry. Ułóż na talerzu. Polej sosem. Serwuj z karmelizowanymi jabłkami, zieloną fasolką gotowaną na parze i pieczonymi młodymi ziemniakami.

Wskazówka: schłódź boczek przed odcinaniem skóry, ułatwi ci to pracę. Zawsze używaj ostrego noża. Nigdy nie krój mięsa bezpośrednio po pieczeniu, bo wysoka temperatura powoduje, że włókna w mięsie robią się napięte. Jeśli dasz mięsu odpocząć, to nie tylko jego soki same wrócą na swoje miejsce, ale też włókna będą luźniejsze.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (256 głosów, średnia: 4,70 z 5)
zapisuję głos...