Chrupiący pieczony boczek z jabłkami w słonym karmelu
Przepis na: Chrupiący pieczony boczek z jabłkami w słonym karmelu – jest autorstwa Jenny Morris i pochodzi z programu „Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy” w Polsat Food Network
Składniki na danie: Chrupiący pieczony boczek z jabłkami w słonym karmelu
- 1,5kg boczku razem ze skórą
- 20ml prażonego kminku
- sól i mielony biały pieprz do smaku
- oliwa z oliwek do pieczenia
Słone, karmelizowane plastry jabłka
- 4 soczyste, chrupiące, kwaśne jabłka
- 3 łyżki stołowe masła
- 4 łyżki stołowe brązowego cukru
- sól morska do smaku
Jabłkowo-miodowy sos sojowy
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 1 łyżka stołowa porządnie posiekanego, świeżego imbiru
- 3 ząbki posiekanego czosnku
- 2 gwiazdki anyżu (opcjonalnie)
- skórka z pomarańczy (trzeba na drobnej tarce zetrzeć tylko wierzchnią część skórki pomarańczowej)
- szklanka soku jabłkowego
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1/2 szklanki słodkiego sosu chilli
- 1 łyżka stołowa jabłkowego octu winnego
- 2 łyżki stołowe świeżo posiekanej kolendry
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Ponacinaj skórę na boczku w paski lub romby (krzyżujace się paski). Zrób to tak, by nie wkroić się w mięso.
- Posól skórkę i odstaw na 25 minut, sól uwolni z niej całą wilgoć i spowoduje, że będzie chrupiąca. Nadmiar wilgoci wytrzyj ręcznikiem papierowym.
- Natrzyj boczek bardzo dokładnie solą, pieprzem i kminkiem. Wetrzyj przyprawy starannie, by wypełniły każdy zakamarek.
- Natrzyj skórkę oliwą i troszeczkę posól. Nie dodawaj żadnych przypraw, bo się spalą.
- Umieść mięso w rozgrzanym do 200°C piekarniku i piecz przez 20 minut.
- Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz około 75 minut lub do momentu, kiedy mięso stanie się miękkie i soczyste (mniej więcej 50 minut na kilogram mięsa).
- Wyjmij mięso z piekarnika. Jeśli skórka nie jest chrupiąca, odetnij ją delikatnie razem z cieniutką warstwą tłuszczu.
- Włóż skórkę z powrotem do piekarnika i piecz aż będzie chrupiąca. Mięso trzymaj przykryte folią by utrzymało temperaturę.
Miodowo – jabłkowy sos sojowy
- Odlej tłuszcz z pieczenia do rondelka i zdeglasuj z 1/2 szklanki wody.
- Rozgrzej olej na patelni i delikatnie podsmaż imbir, czosnek, anyż. Wystarczy 1 minuta. Pamiętaj, by ciągle mieszać, żeby się nie przypaliło.
- Dodaj skórkę i sok z jabłka, miód, sos sojowy i słodki sos chilli, zdeglasowany sos z rondelka i ocet winny.
- Delikatnie to podgotuj, wrzuć kolendrę i zdejmij z gazu.
- Spróbuj czy sos jest dobry, dopraw jeśli potrzeba.
Plastry karmelizowanego jabłka
- Odkrój górę i spód jabłka. Przekrój jabłka poziomo na pół.
- Rozgrzej masło na dużej patelni.
- Wrzuć jabłka i posyp cukrem.
- Potrząśnij lekko patelnią i poczekaj aż cukier się roztopi.
- Smaż jabłka, aż się zarumienią, przewróć na drugą stronę i smaż przez minutę.
- Posyp solą morską i zdejmij z ognia.
Podawanie
Pokrój mięso na cienkie plastry. Ułóż na talerzu. Polej sosem. Serwuj z karmelizowanymi jabłkami, zieloną fasolką gotowaną na parze i pieczonymi młodymi ziemniakami.
Wskazówka: schłódź boczek przed odcinaniem skóry, ułatwi ci to pracę. Zawsze używaj ostrego noża. Nigdy nie krój mięsa bezpośrednio po pieczeniu, bo wysoka temperatura powoduje, że włókna w mięsie robią się napięte. Jeśli dasz mięsu odpocząć, to nie tylko jego soki same wrócą na swoje miejsce, ale też włókna będą luźniejsze.