Chrupiące zapiekanki według przepisu uczestniczki MasterChefa
Sylwia Ładyga, uczestniczka V edycji Masterchefa, przedstawia przepis na proste i smaczne chrupiące zapiekanki z ciasta francuskiego z dodatkami w stylu włoskim. To idealna przekąska na Walentynki i nie tylko.

fot. Skarby Serowara
Składniki:
- ciasto francuskie (200 g)
 - 1 pomidor
 - pesto bazyliowe (ok. 100 g)
 - 100 g sera żółtego (np. Bursztyn firmy Skarby Serowara)
 - świeży szczypiorek
 - sól
 - pieprz
 - żółtko do posmarowania
 - świeże zioła
 
Sposób przygotowania:
Z ciasta francuskiego wycinamy okręgi. Na każdy z nich nakładamy porcję pesto bazyliowego. Dodajemy starty ser oraz plaster pomidora. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem, oprószamy solą oraz pieprzem i zapiekamy przez ok. 20 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu posypujemy świeżymi ziołami.
Smacznego!

 (225 głosów, średnia: 4,59 z 5)