Chrupiące zapiekanki według przepisu uczestniczki MasterChefa
Sylwia Ładyga, uczestniczka V edycji Masterchefa, przedstawia przepis na proste i smaczne chrupiące zapiekanki z ciasta francuskiego z dodatkami w stylu włoskim. To idealna przekąska na Walentynki i nie tylko.
Składniki:
- ciasto francuskie (200 g)
- 1 pomidor
- pesto bazyliowe (ok. 100 g)
- 100 g sera żółtego (np. Bursztyn firmy Skarby Serowara)
- świeży szczypiorek
- sól
- pieprz
- żółtko do posmarowania
- świeże zioła
Sposób przygotowania:
Z ciasta francuskiego wycinamy okręgi. Na każdy z nich nakładamy porcję pesto bazyliowego. Dodajemy starty ser oraz plaster pomidora. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem, oprószamy solą oraz pieprzem i zapiekamy przez ok. 20 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu posypujemy świeżymi ziołami.
Smacznego!