Łatwe chrupiące podpłomyki z malinami, tymiankiem i aronią

Podplomyki-z-Dzemem-Niskoslodzonym-z-Aronii_Lowicz

Składniki na danie: chrupiące podpłomyki z aronią

  • 450 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 250 ml zimnej wody
  • świeże maliny i tymianek (ilość wg uznania)
  • Dżem niskosłodzony z Aronii – Łowicz

Sposób wykonania:

450 g mąki wymieszaj z 2 łyżkami oleju, solą (pół łyżeczki) i 250 ml zimnej wody. Zagniataj przez 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Następnie podziel ciasto na 10 części i każdą z nich rozwałkuj na cieniutkie, podłużne placuszki (ok 5 mm grubości). Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Placuszki polej oliwą, ułóż na nich maliny i tymianek. Piecz w temperaturze 190 st., przez ok. 20 min – aż podpłomyki będą zarumienione. Na ciepłe podpłomyki nałóż Dżem niskosłodzony z Aronii Łowicz.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (227 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. mama_kazala  2 marca 2016 13:21

    myślałam, że to jednak więcej roboty 🙂

    Odpowiedz
  2. szoszeni  2 marca 2016 13:30

    Wydają się proste do zrobienia, tylko zagniatać będzie musiał ktoś inny 🙁
    Fajnie, że jest coraz większa oferta produktów niskosłodzonych, ja się odzwyczaiłam od dużej ilości cukru w diecie i teraz każdy dżem jest zbyt słodki, chyba że go sama zrobię.

    Odpowiedz
  3. agata20  2 marca 2016 14:11

    Fajna i prosta przekąska.

    Odpowiedz
  4. lilkawodna  2 marca 2016 14:44

    Mmm. Pamiętam podplomyki które robiła moja babcia. Na pewno wypróbuję ten przepis żeby odtworzyć sobie smaki dzieciństwa.

    Odpowiedz
    • Żanett  2 marca 2016 16:13

      Ja również pamiętam ten smak z dzieciństwa 🙂

      Odpowiedz
  5. esia189  2 marca 2016 14:47

    Takie podpłomyki to świetny patent na imprezę; różne dodatki, trochę dobrej oliwy i menu samo się kręcie 😉

    Odpowiedz
  6. xtina120  2 marca 2016 16:28

    Ha ha fajną mają nazwę 😉 I faktycznie są bardzo proste w wykonaniu 😉

    Odpowiedz
  7. Melrose  2 marca 2016 16:44

    Schrupałabym takie 😉 Przepis bardzo prosty, szybki i ze składnikami, które na pewno każdy ma w domu. Ciekawe ja smakowałyby w wersji na surowo, na przykład z mozarellą i pomidorem.

    Odpowiedz
  8. magda6915  2 marca 2016 18:08

    Nie lubię dżemu ani miodu ani powideł itp 😛

    Odpowiedz
  9. macierzanka  2 marca 2016 19:49

    Łatwe i rzeczywiście proste do wykonania te podpłomyki , zrobię je z chęcią.

    Odpowiedz
  10. martus2833  2 marca 2016 20:11

    Chętnie wypróbuję ten przepis.

    Odpowiedz
  11. Hidari11  2 marca 2016 20:19

    Nazwa podpłomyk jest mi obca. Nigdy czegoś takiego nie jadłam.

    Odpowiedz
  12. vea89  2 marca 2016 20:38

    Wyglądają apetycznie 🙂 Będę musiała ten przepis wypróbować.

    Odpowiedz
  13. martucha180  2 marca 2016 20:41

    Rzeczywiście łatwe do zrobienia. Nawet bardzo łatwe! I mimo że jestem po kolacji, to chętnie bym jeszcze ze 2 takie podpłomyki zjadła. Wyglądają bardzo apetycznie! Mniam!

    Odpowiedz
  14. efffciaa  2 marca 2016 21:24

    Bardzo smakowicie wyglądają jak na taką prostą przekąskę i z tego co widzę są banalnie proste do zrobienia . Z pewnością wypróbuję ten przepis i się z wami podzielę wrażeniami .

    Odpowiedz
  15. bbo  2 marca 2016 21:43

    Pamiętam podpłomyki jedzone u mojej babci. Do nich było podawane… świeże mleko od krowy. Cudowne to było, po prosty cudowne. Dziś chętnie sięgnę po podpłomyki, również po te „doprawione” tak wykwintnie 🙂

    Odpowiedz
  16. Wusia  3 marca 2016 07:19

    To jest przepis znany od tysięcy lat. Np w Afryce północnej do tej pory jest to podstawowe „pieczywo” jedzone do wszystkiego.Pamiętam z dzieciństwa jak mamie zostało ciasto z pierogów to piekliśmy takie podpłomyki na blasze.
    Ale żeby z dżemem- nie , z tego nie skorzystam.

    Odpowiedz
  17. Aneta  8 marca 2016 13:20

    Nie jadłam jeszcze takich podpłomyków 🙂

    Odpowiedz
  18. nuczka  8 marca 2016 21:30

    Wspaniałe te podpłomyki, pamiętam takie z dzieciństwa, chętnie wrócę do nich ponownie, dżem z aronii i maliny można też wypróbować…;)

    Odpowiedz
  19. girlblack  9 marca 2016 08:12

    Pamiętam podpłomyki mojej babci, które jeszcze dodawała sodę:) były delikatne i puszyste:)

    Odpowiedz
  20. sylwiawes  14 marca 2016 16:22

    Trzeba wypróbować ten pyszny przepis 🙂

    Odpowiedz
  21. Patriszia  27 marca 2016 19:58

    Jadłam podpłomyki jako dziecko, miłe wspomnienie 🙂 Na pewno wykorzystam ten przepis, aby przypomnieć sobie ten smak 🙂 Myślę że z innymi dodatkami też będą pyszne 🙂

    Odpowiedz
  22. nungal  2 listopada 2016 10:48

    moja babcia kiedyś robiła podobne 🙂

    Odpowiedz
  23. Myrcella  16 grudnia 2016 08:34

    Ciekawie wyglàda

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany