Łatwe chrupiące podpłomyki z malinami, tymiankiem i aronią

Podplomyki-z-Dzemem-Niskoslodzonym-z-Aronii_Lowicz

Składniki na danie: chrupiące podpłomyki z aronią

  • 450 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki soli
  • 250 ml zimnej wody
  • świeże maliny i tymianek (ilość wg uznania)
  • Dżem niskosłodzony z Aronii – Łowicz

Sposób wykonania:

450 g mąki wymieszaj z 2 łyżkami oleju, solą (pół łyżeczki) i 250 ml zimnej wody. Zagniataj przez 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Następnie podziel ciasto na 10 części i każdą z nich rozwałkuj na cieniutkie, podłużne placuszki (ok 5 mm grubości). Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Placuszki polej oliwą, ułóż na nich maliny i tymianek. Piecz w temperaturze 190 st., przez ok. 20 min – aż podpłomyki będą zarumienione. Na ciepłe podpłomyki nałóż Dżem niskosłodzony z Aronii Łowicz.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (228 głosów, średnia: 4,66 z 5)
loading... zapisuję głos...