Łatwe chrupiące podpłomyki z malinami, tymiankiem i aronią
Składniki na danie: chrupiące podpłomyki z aronią
- 450 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- 250 ml zimnej wody
- świeże maliny i tymianek (ilość wg uznania)
- Dżem niskosłodzony z Aronii – Łowicz
Sposób wykonania:
450 g mąki wymieszaj z 2 łyżkami oleju, solą (pół łyżeczki) i 250 ml zimnej wody. Zagniataj przez 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Następnie podziel ciasto na 10 części i każdą z nich rozwałkuj na cieniutkie, podłużne placuszki (ok 5 mm grubości). Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Placuszki polej oliwą, ułóż na nich maliny i tymianek. Piecz w temperaturze 190 st., przez ok. 20 min – aż podpłomyki będą zarumienione. Na ciepłe podpłomyki nałóż Dżem niskosłodzony z Aronii Łowicz.