Chrupiące placki ziemniaczane z sosem koperkowym

Placki

Przepis na Chrupiące placki ziemniaczane z sosem koperkowym został przygotowany przez Roberta Muzyczkę – Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonosze.

Składniki na danie: Chrupiące placki ziemniaczane z sosem koperkowym

  • – ziemniaki – 1 kg
  • – cebula – 1 szt.
  • – jajka – 1 szt.
  • – mąka – 2 łyżki
  • – sól, pieprz do smaku
  • – olej do smażenia
  • – sos koperkowy Tarsmak

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i dokładnie umyć. Połowę zetrzeć na tarce na najdrobniejszym oczku, a drugą połowę na grubym oczku. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę,  jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku, a następnie dokładnie wymieszać. Usmażyć na średnio rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem koperkowym Tarsmak.

Oleju na patelni powinno być ok. 1/2 cm.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (200 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  7 października 2015 11:50

    Takie pyszności, że w brzuchu burczy!

    Odpowiedz
  2. Aneta  7 października 2015 12:08

    Uwielbiam placki ziemniaczane 🙂

    Odpowiedz
  3. Gocha  7 października 2015 12:42

    Zjadłabym 🙂 Wyglądają bardzo apetycznie

    Odpowiedz
  4. martuska665  7 października 2015 13:39

    mmm apetycznie wyglądają

    Odpowiedz
  5. macierzanka  7 października 2015 14:40

    Lubię placki ziemniaczane ,ale z sosem koperkowym nigdy nie jadłam.

    Odpowiedz
  6. lilka  7 października 2015 15:26

    Nie ma co zajadlabym teraz 🙂 to bylo pierwsze danie ktore samodzielnie zrobilam jako dziecko na kuchence gazowej chociaz mialam zabronione zeby wlacac gaz jak nikogo nie ma w domu 😉 a ja zrobilam i wynioslam z domu na poczestunek kolezankom 😉 dlatego placki uwielbiam od dziecka …

    Odpowiedz
  7. Wusia  7 października 2015 16:03

    Ja cebule też trę na tarce.A placki podaję ze śmietaną albo jogurtem.Oj chyba jutro zrobię, bo tak apetycznie wygladają,że aż ślinka cieknie.

    Odpowiedz
  8. IwonaLFC  7 października 2015 16:04

    Uwielbiam placki ziemniaczane. Często serwuję je sobie z ziołowymi sosami, ale przygotowuję je samodzielnie 🙂

    Odpowiedz
  9. martus2833  7 października 2015 16:48

    Bardzo lubię placki ziemniaczane ale najczęściej serwuję je z cukrem albo mięsem. Muszę wypróbować sos koperkowy.

    Odpowiedz
  10. Jaworka  7 października 2015 17:02

    Z sosem koperkowym jeszcze nie jadłam ale ze śmietaną i cukrem to i owszem ale ja dodaje do masy ziemniaczanej jajko oraz czosnek i cebule ale ścieram na drobnej tarce i sporo majeranku trochę pieprzu są wtedy pyszne bez sosów

    Odpowiedz
  11. Kmakolagwa  7 października 2015 18:06

    Już wiem co jutro na obiad 🙂 Uwielbiam placki ziemniaczane.

    Odpowiedz
  12. martucha180  7 października 2015 19:35

    U mnie w domu od zawsze placki ziemniaczane robi się BEZ CEBULI! Ja wolę dobrze posolone albo ze słonecznikiem.

    Odpowiedz
  13. Margaretkaw  7 października 2015 20:01

    Uwielbiam takie smaki, chyba w tym tygodniu zrobię 🙂

    Odpowiedz
  14. edytka38  7 października 2015 22:35

    smacznie 😉

    Odpowiedz
  15. Żanett  8 października 2015 08:01

    Lubię placki 🙂 Zamieniłabym jednak sos koperkowy na grzybowy 🙂

    Odpowiedz
  16. Agnieszka  8 października 2015 15:43

    Przepisik na placki zapisałam sobie w moim tajemnym zeszycie z przepisami, dzięki!!!!!

    Odpowiedz
  17. lilkawodna  8 października 2015 22:21

    Pysznie wyglądają! Jutro zapraszam na placki :-)!

    Odpowiedz
  18. Patriszia  12 października 2015 12:56

    Na pweno wykorzystam ten przepis 🙂

    Odpowiedz
  19. mama_kazala  16 listopada 2015 10:48

    hmmm, widzę po komentarzach, że nie tylko mój żołądek został poruszony 🙂

    Odpowiedz
  20. vea89  18 grudnia 2015 16:07

    Uwielbiam placki ziemniaczane. Zazwyczaj jem je z sosem czosnkowym ale muszę wypróbować z koperkowym. 🙂

    Odpowiedz
  21. efffciaa  25 marca 2016 18:30

    Uwielbiam placki ziemniaczane , w moim przepisie zawsze jest jeszcze mała marchewka i sporo czosnku 🙂 Najbardziej smakują mi z gulaszem , albo z sosem grzybowym .

    Odpowiedz
  22. blogujemytestujemy  21 czerwca 2016 09:56

    mniam..u mnie dzisiaj placuszki ziemniaczane

    Odpowiedz
  23. linea  10 lipca 2016 21:15

    Uwielbiam placki ziemniaczane i staram się je robić co jakiś czas. Zawsze podaję je ze śmietaną, ale następnym razem faktycznie podam sos koperkowy tak dla odmiany 🙂
    Co do cebuli to u mnie w domu robiło się bez cebuli, natomiast ja teraz czasami dodaję cebulkę, chociaż nie zawsze, koperek czasami też dodaję do masy ziemniaczanej.

    Odpowiedz
  24. kasia87g  8 sierpnia 2016 16:58

    smak mojego dzieciństwa

    Odpowiedz
  25. Chabrowa  18 sierpnia 2016 16:58

    Z sosem koperkowym jeszcze nigdy nie jadłam. A z czym je się je u was w domu? U mnie połowa domowników z cukrem ( nie rozumiem jak można jeść ziemniaki na słodko), a druga w tym ja z musztardą. Pyszne są takie chrupiące 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany