Chrupiące placki ziemniaczane z sosem koperkowym

Placki

Przepis na Chrupiące placki ziemniaczane z sosem koperkowym został przygotowany przez Roberta Muzyczkę – Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonosze.

Składniki na danie: Chrupiące placki ziemniaczane z sosem koperkowym

  • – ziemniaki – 1 kg
  • – cebula – 1 szt.
  • – jajka – 1 szt.
  • – mąka – 2 łyżki
  • – sól, pieprz do smaku
  • – olej do smażenia
  • – sos koperkowy Tarsmak

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i dokładnie umyć. Połowę zetrzeć na tarce na najdrobniejszym oczku, a drugą połowę na grubym oczku. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę,  jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku, a następnie dokładnie wymieszać. Usmażyć na średnio rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem koperkowym Tarsmak.

Oleju na patelni powinno być ok. 1/2 cm.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (213 głosów, średnia: 4,66 z 5)
zapisuję głos...