Chrupiące placki ziemniaczane z sosem koperkowym
Przepis na Chrupiące placki ziemniaczane z sosem koperkowym został przygotowany przez Roberta Muzyczkę – Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonosze.
Składniki na danie: Chrupiące placki ziemniaczane z sosem koperkowym
- – ziemniaki – 1 kg
- – cebula – 1 szt.
- – jajka – 1 szt.
- – mąka – 2 łyżki
- – sól, pieprz do smaku
- – olej do smażenia
- – sos koperkowy Tarsmak
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i dokładnie umyć. Połowę zetrzeć na tarce na najdrobniejszym oczku, a drugą połowę na grubym oczku. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku, a następnie dokładnie wymieszać. Usmażyć na średnio rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem koperkowym Tarsmak.
Oleju na patelni powinno być ok. 1/2 cm.
Komentarze
Takie pyszności, że w brzuchu burczy!
Uwielbiam placki ziemniaczane 🙂
Zjadłabym 🙂 Wyglądają bardzo apetycznie
mmm apetycznie wyglądają
Lubię placki ziemniaczane ,ale z sosem koperkowym nigdy nie jadłam.
Nie ma co zajadlabym teraz 🙂 to bylo pierwsze danie ktore samodzielnie zrobilam jako dziecko na kuchence gazowej chociaz mialam zabronione zeby wlacac gaz jak nikogo nie ma w domu 😉 a ja zrobilam i wynioslam z domu na poczestunek kolezankom 😉 dlatego placki uwielbiam od dziecka …
Ja cebule też trę na tarce.A placki podaję ze śmietaną albo jogurtem.Oj chyba jutro zrobię, bo tak apetycznie wygladają,że aż ślinka cieknie.
Uwielbiam placki ziemniaczane. Często serwuję je sobie z ziołowymi sosami, ale przygotowuję je samodzielnie 🙂
Bardzo lubię placki ziemniaczane ale najczęściej serwuję je z cukrem albo mięsem. Muszę wypróbować sos koperkowy.
Z sosem koperkowym jeszcze nie jadłam ale ze śmietaną i cukrem to i owszem ale ja dodaje do masy ziemniaczanej jajko oraz czosnek i cebule ale ścieram na drobnej tarce i sporo majeranku trochę pieprzu są wtedy pyszne bez sosów
Już wiem co jutro na obiad 🙂 Uwielbiam placki ziemniaczane.
U mnie w domu od zawsze placki ziemniaczane robi się BEZ CEBULI! Ja wolę dobrze posolone albo ze słonecznikiem.
Uwielbiam takie smaki, chyba w tym tygodniu zrobię 🙂
smacznie 😉
Lubię placki 🙂 Zamieniłabym jednak sos koperkowy na grzybowy 🙂
Przepisik na placki zapisałam sobie w moim tajemnym zeszycie z przepisami, dzięki!!!!!
Pysznie wyglądają! Jutro zapraszam na placki :-)!
Na pweno wykorzystam ten przepis 🙂
hmmm, widzę po komentarzach, że nie tylko mój żołądek został poruszony 🙂
Uwielbiam placki ziemniaczane. Zazwyczaj jem je z sosem czosnkowym ale muszę wypróbować z koperkowym. 🙂
Uwielbiam placki ziemniaczane , w moim przepisie zawsze jest jeszcze mała marchewka i sporo czosnku 🙂 Najbardziej smakują mi z gulaszem , albo z sosem grzybowym .
mniam..u mnie dzisiaj placuszki ziemniaczane
Uwielbiam placki ziemniaczane i staram się je robić co jakiś czas. Zawsze podaję je ze śmietaną, ale następnym razem faktycznie podam sos koperkowy tak dla odmiany 🙂
Co do cebuli to u mnie w domu robiło się bez cebuli, natomiast ja teraz czasami dodaję cebulkę, chociaż nie zawsze, koperek czasami też dodaję do masy ziemniaczanej.
smak mojego dzieciństwa
Z sosem koperkowym jeszcze nigdy nie jadłam. A z czym je się je u was w domu? U mnie połowa domowników z cukrem ( nie rozumiem jak można jeść ziemniaki na słodko), a druga w tym ja z musztardą. Pyszne są takie chrupiące 🙂