Chrupiące placki ziemniaczane z sosem koperkowym
Przepis na Chrupiące placki ziemniaczane z sosem koperkowym został przygotowany przez Roberta Muzyczkę – Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonosze.
Składniki na danie: Chrupiące placki ziemniaczane z sosem koperkowym
- – ziemniaki – 1 kg
- – cebula – 1 szt.
- – jajka – 1 szt.
- – mąka – 2 łyżki
- – sól, pieprz do smaku
- – olej do smażenia
- – sos koperkowy Tarsmak
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i dokładnie umyć. Połowę zetrzeć na tarce na najdrobniejszym oczku, a drugą połowę na grubym oczku. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku, a następnie dokładnie wymieszać. Usmażyć na średnio rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem koperkowym Tarsmak.
Oleju na patelni powinno być ok. 1/2 cm.