Przepis Pascala Brodnickiego: Chrupiące kotleciki z kurczaka w płatkach kukurydzianych z ziemniakami, cebulką i boczkiem

kotleciki z kurczaka w płatkach kukurydzianych

Autorem przepisu jest Pascal Brodnicki, ambasador Ramy – Smaż jak szef kuchni

Przepis na: 6 porcji

Składniki:

  • ziemniaki, wypłukane i pokrojone w talarki – 1.5 kilogramów
  • pierś z kurczaka pokrojona w kostkę – 6 sztuk
  • posiekana cebula – 2 sztuki
  • boczek pokrojony w kostkę – 100 gramów
  • rosół z kury – 300 mililitrów
  • gęsta śmietana – 200 mililitrów
  • rozbełtane jajko – 2 sztuki
  • mąka – 50 gramów
  • płatki kukurydziane – 150 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak – 80 mililitrów
  • rzodkiewki pokrojone w talarki – 10 sztuk
  • skrojony szczypiorek – 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. W dużym rondlu rozgrzej 40 ml Ramy Smaż jak szef kuchni (poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia) i smaż cebulę z boczkiem przez ok. 5 minut.
  2. Dodaj ziemniaki, podlej bulionem i gotuj przez 10-15 minut pod przykryciem. Dodaj śmietanę, sól, pieprz gotuj przez 5 min (tym razem nie przykrywając).
  3. Posól i popieprz jaja, dopraw także solą i pieprzem piersi z kurczaka, obtocz je mące, potem w jajku, a na końcu w płatkach kukurydzianych.
  4. Na patelnię wlej 40 ml Ramy Smaż jak szef kuchni, podgrzej i smaż kurczaka przez ok. 6-10 min odwracając go od czasu do czasu. Mięso podawaj z ziemniakami, rzodkiewkami i szczypiorkiem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (299 głosów, średnia: 4,69 z 5)
zapisuję głos...