Przepis Pascala Brodnickiego: Chrupiące kotleciki z kurczaka w płatkach kukurydzianych z ziemniakami, cebulką i boczkiem
Autorem przepisu jest Pascal Brodnicki, ambasador Ramy – Smaż jak szef kuchni
Przepis na: 6 porcji
Składniki:
- ziemniaki, wypłukane i pokrojone w talarki – 1.5 kilogramów
- pierś z kurczaka pokrojona w kostkę – 6 sztuk
- posiekana cebula – 2 sztuki
- boczek pokrojony w kostkę – 100 gramów
- rosół z kury – 300 mililitrów
- gęsta śmietana – 200 mililitrów
- rozbełtane jajko – 2 sztuki
- mąka – 50 gramów
- płatki kukurydziane – 150 gramów
- Rama Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak – 80 mililitrów
- rzodkiewki pokrojone w talarki – 10 sztuk
- skrojony szczypiorek – 1 sztuka
Sposób przygotowania:
- W dużym rondlu rozgrzej 40 ml Ramy Smaż jak szef kuchni (poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia) i smaż cebulę z boczkiem przez ok. 5 minut.
- Dodaj ziemniaki, podlej bulionem i gotuj przez 10-15 minut pod przykryciem. Dodaj śmietanę, sól, pieprz gotuj przez 5 min (tym razem nie przykrywając).
- Posól i popieprz jaja, dopraw także solą i pieprzem piersi z kurczaka, obtocz je mące, potem w jajku, a na końcu w płatkach kukurydzianych.
- Na patelnię wlej 40 ml Ramy Smaż jak szef kuchni, podgrzej i smaż kurczaka przez ok. 6-10 min odwracając go od czasu do czasu. Mięso podawaj z ziemniakami, rzodkiewkami i szczypiorkiem.