Chrupiący chlebek z placuszkiem mięsnym

 

Chlebki Tovago z placuszkiem mięsnym to idealna propozycja na małe co nieco podczas długich, jesiennych wieczorów. Proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym bardzo apetyczne – zaspokoją głód i pozytywnie zaskoczą niespodziewanych gości, którzy tym razem nie dostaną tradycyjnych koreczków czy zwykłych kanapek. Barwna kompozycja z bazylią, pomidorkami, papryką, soczystym mięsem i chrupkim pieczywem Tovago z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom wyrazistych smaków i pięknej prezentacji dań!

 

 

 

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość porcji: 2

tovago

Składniki:

4 kromki żytnich chlebków Tovago

250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

Pół czerwonej papryki

1 jajko

2 łyżki bułki tartej

1 ziemniak

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki oleju rzepakowego

1 ząbek czosnku

200 ml jogurtu greckiego

Mielona kolendra

Liście świeżej bazylii

Kilka pomidorków koktajlowych

Sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Czerwoną paprykę pokrój w kosteczkę. Ziemniak obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj mięso mielone z warzywami, jajkiem, tartą bułką, natka pietruszki i przyprawami. Z mięsa uformuj podłużne klopsiki i smaż na rozgrzanym oleju. Przygotuj sos czosnkowy przez wymieszanie jogurtu greckiego z rozgniecionym ząbkiem czosnku i posiekaną bazylią. Na chlebek Tovago nałóż sos czosnkowy, a na nim placuszek mięsno-warzywny. Na mięsie ułóż przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.

 

Smacznego!

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (227 głosów, średnia: 4,48 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. sylwiawes  7 listopada 2015 10:20

    Mniam , apetycznie wygląda aż chce się spróbować 🙂

    Odpowiedz
  2. Żanett  7 listopada 2015 10:30

    Faktycznie, apetycznie wygląda 🙂

    Odpowiedz
  3. lilkawodna  7 listopada 2015 11:25

    Pychotka!

    Odpowiedz
  4. Wusia  7 listopada 2015 11:34

    Trochę ciekawsza wersja mielonego.

    Odpowiedz
  5. martucha180  7 listopada 2015 12:00

    Chlebki uwielbiam

    Odpowiedz
  6. macierzanka  7 listopada 2015 15:13

    To danie wygląda smakowicie ,do tego jest łatwe w przygotowaniu.

    Odpowiedz
  7. ava  8 listopada 2015 09:03

    Ciekawa propozycja, dodałabym jeszcze więcej zieleniny 🙂

    Odpowiedz
  8. bbo  9 listopada 2015 12:06

    Chcę to na obiad 🙂

    Odpowiedz
  9. Agnieszka  10 listopada 2015 15:42

    Pychota

    Odpowiedz
  10. Patriszia  12 listopada 2015 20:18

    Bardzo smacznie wygląda 🙂

    Odpowiedz
  11. Aneta  19 listopada 2015 16:27

    Smacznie wygląda!

    Odpowiedz
  12. nungal  17 lutego 2016 19:36

    idealne na przyjemny początek dnia 🙂

    Odpowiedz
  13. Myrcella  16 grudnia 2016 17:50

    Ciekawy przepis

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany