Chrupiący chlebek z placuszkiem mięsnym
Chlebki Tovago z placuszkiem mięsnym to idealna propozycja na małe co nieco podczas długich, jesiennych wieczorów. Proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym bardzo apetyczne – zaspokoją głód i pozytywnie zaskoczą niespodziewanych gości, którzy tym razem nie dostaną tradycyjnych koreczków czy zwykłych kanapek. Barwna kompozycja z bazylią, pomidorkami, papryką, soczystym mięsem i chrupkim pieczywem Tovago z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom wyrazistych smaków i pięknej prezentacji dań!
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 2
4 kromki żytnich chlebków Tovago
250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
Pół czerwonej papryki
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 ziemniak
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
200 ml jogurtu greckiego
Mielona kolendra
Liście świeżej bazylii
Kilka pomidorków koktajlowych
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Czerwoną paprykę pokrój w kosteczkę. Ziemniak obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj mięso mielone z warzywami, jajkiem, tartą bułką, natka pietruszki i przyprawami. Z mięsa uformuj podłużne klopsiki i smaż na rozgrzanym oleju. Przygotuj sos czosnkowy przez wymieszanie jogurtu greckiego z rozgniecionym ząbkiem czosnku i posiekaną bazylią. Na chlebek Tovago nałóż sos czosnkowy, a na nim placuszek mięsno-warzywny. Na mięsie ułóż przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
Smacznego!