Chrupiąca sałata z ogórka i rzodkiewek w dressingu na bazie sosu sojowego

salatka_rzodkiewka03

Składniki na danie – Chrupiąca dietetyczna sałatka z ogórka i rzodkiewek w dressingu na bazie sosu sojowego :

  • 2 ogórki zielone
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • limonka
  • 1 mała marchew
  • kolendra lub natka pietruszki
  • szczypior
  • brązowy cukier
  • sos sojowy Kikkoman
  • olej rzepakowy

 

Sposób przyrządzenia:

Ogórki i rzodkiewki umyj pod bieżącą wodą. Obierz ogórki ze skórki przy użyciu obieraczki pozostawiając część skóry. Na mandolinie, lub przy pomocy ostrego noża potnij warzywa na cienkie plasterki i trzymaj w wodzie z lodem przez ok. 15 minut, aby nabrały chrupkości. Przygotuj dressing: połącz sok z limonki, brązowy cukier, sos sojowy Kikkoman, olej oraz marchewkę posiekaną bardzo drobno w brunoise. Przed serwowaniem odsącz warzywa z wody na ręczniku papierowym, polej dressingiem i udekoruj świeżymi ziołami.

 

Autorem przepisu jest Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef.

Yves Rocher

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (130 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  20 czerwca 2014 11:35

    Cukier a nie sól?

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  20 czerwca 2014 12:42

    Sos sojowy jest słony to może dlatego cukier zamiast soli.

    Odpowiedz
  3. bbo  20 czerwca 2014 15:42

    Nie jadłam połączenia rzodkiewki i ogórka.

    Odpowiedz
  4. mama_kazala  17 listopada 2015 13:16

    (mniam+mniam)*2mniam 😀

    Odpowiedz
  5. Jaworka  20 grudnia 2016 21:29

    Jadlam i pycha

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany