Chromoterapia w codziennym menu – kolor na zdrowie!
Spis treści:
Kolory mogą poprawić nastrój, a nawet leczyć. Mają wielką moc. Chromoterapia (inaczej: koloroterapia) uważana jest za jeden z najskuteczniejszych sposobów radzenia sobie z jesienną depresją. Można wykorzystać ją w ubiorze, wystroju mieszkania, a nawet… diecie. Jakie są kolory zdrowia? Co jeść, by cieszyć się dobrym nastrojem i energią w chłodne dni? Podpowiadamy!
Chromoterapia, czyli kolorowa terapia na zdrowie
Chromoterapia (leczenie kolorami, koloroterapia) znana jest już od starożytności. Ta niekonwencjonalna metoda lecznicza nie jest szkodliwa dla zdrowia, a jej stosowanie bywa bardzo przyjemne. Barwy mogą nas uspokoić, pobudzić, zainspirować czy zrelaksować. Kto z nas nie lubi otaczać się pięknymi, ciepłymi kolorami? Szczególnie teraz, gdy za oknem szaro i buro… Przedstawiamy barwy, które warto wprowadzić do swojej diety! Na pewno tego nie pożałujecie!
Barwy zdrowia w codziennym menu
Kolory działają nie tylko na psychikę, ale też ciało. Brzoskwiniowy i pomarańczowy wzmacniają witalność, dodają energii. Ułatwią trawienie, mogą być pomocne w odchudzaniu. Różowy uspokaja emocje, ale też pobudza apetyt, a jasny zielony pomaga w zwalczaniu infekcji wirusowych i bakteryjnych. Żółty natomiast pobudza przemianę materii, pomaga pozbyć się przeziębienia. Koloroterapię z łatwością można więc wykorzystać z myślą o zdrowym, codziennym jadłospisie, np. wprowadzając do menu odpowiednie warzywa czy owoce. Właściwości ich barw, często pokrywają się z prozdrowotną zawartością, dlatego też mogą pozytywnie wpłynąć na nasz organizm. Kolory wskazują na odżywczy skład roślin – witaminy, mikro- i makroelementy, antyoksydanty.
Chromoterapia w diecie, czyli które warzywa i owoce warto jeść?
Każdy kolor to bogactwo innych składników. Podobno wystarczy w ciągu dnia zjeść 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców w różnych barwach, by zapewnić sobie odpowiednią dawkę błonnika, składników mineralnych czy witamin. Mówi się też, że im ciemniejsza barwa, tym warzywo czy owoc zdrowsze. Jakie kolorowe produkty spożywcze warto mieć w swojej diecie?
Żółty: odporność
Owoce i warzywa w tej barwie szczególnie przydadzą się w okresie przejściowym, na przełomach pór roku. Pomogą zwiększyć odporność, uniknąć bakterii oraz wirusów. Przydadzą się także po wyczerpującym treningu. Zawierają dużo witamin C, A, B, jak również potasu, żelaza czy magnezu. Zwalczają wolne rodniki. Warzywa i owoce w kolorze słońca kryją również sporo karotenoidów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem promieniu UV. Dlatego też dobrze jest jeść banany, brzoskwinie, ananasy, cytryny, żółtą paprykę, pigwę, kukurydzę, melony czy żółte śliwki, gruszki lub pomidory. Doskonale sprawdzą się w jesiennym menu!
Pomarańczowy: piękna skóra i włosy
Pomarańczowe owoce i warzywa mają sporo prowitaminy A (betakaroten), dlatego pozytywnie wpływają na stan naszej skóry, włosów oraz paznokci. Nadają ciału zdrowy, ładny koloryt, wzmacniają organizm. Poleca się je osobom zestresowanym, przemęczonym. Pomarańczowe warzywa i owoce chronią też skórę przed szkodliwym promieniowaniem, wpływają korzystnie na wzrok. Warto sięgać m.in. po pomarańcze, dynie, morele, melony, brzoskwinie. Dobrym uzupełnieniem diety jest też świeży sok marchewkowy!
Różowy: dobra przemiana materii
Różowe produkty spożywcze wspomagają przemianę materii i trawienie. Pomagają o dbanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, mają też niski indeks glikemiczny. Dostarczają dużo wody, są soczyste i orzeźwiające. Dlatego też ciekawym składnikiem codziennego menu są grapefruity, pitaja czy rabarbar.
Biały: wzmocnienie
Białe produkty spożywcze działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Oczyszczają, tonizują. Regulują ciśnienie krwi, wzmacniają odporność, obniżają poziom cholesterolu we krwi. To idealne uzupełnienie jesiennej i zimowej diety, gdy organizm jest osłabiony. Codzienny jadłospis dobrze jest więc uzupełnić w czosnek, szalotkę, por czy cebulę.
Fioletowy: młodość
Fioletowe owoce i warzywa zawierają sporo witaminy C. Bogate są także w antocyjany, przeciwutleniacze, poprawiające widzenie, kondycję skóry. Sprzyjają utrzymanie zgrabnej sylwetki, obniżają poziom cholesterolu, wspomagają system immunologiczny. Poprawiają samopoczucie, unieszkodliwiają wolne rodniki. Pomagają na dłużej utrzymać energię, witalność. Mówi się, że każdego dnia powinniśmy jeść pół szklanki fioletowych warzyw i owoców. Warto wprowadzić więc do jadłospisu borówki, bakłażany, śliwki, czerwone winogrona, czarną porzeczkę, jagody, aronię czy jeżyny.
Czerwony: zdrowe serce
Produkty spożywcze w czerwonym/bordowym kolorze pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, napięcie mięśniowe. Zawierają przeciwutleniacze, witaminy C, K, B oraz potas, mangan czy kwas foliowy. Chronią przed chorobami serca, mają działanie przeciwzapalne. Opóźniają proces starzenia się skóry. Dlatego dobrze jest sięgać po pomidory, czerwoną paprykę, truskawki, żurawinę, maliny czy czereśnie.
Zielony: smukła linia
Zielone warzywa i owoce mają działanie orzeźwiające, nawadniające. Oczyszczają, pozytywnie wpływają na układ trawienny, stymulują pracę wątroby. Pobudzają pracę mózgu, poprawiają wzrok, a dzięki dużej zawartości błonnika przydadzą się osobom, które są na diecie. Działają przeciwnowotworowo. Warto wprowadzić do swojej diety produkty spożywcze w tym świeżym kolorze: rukolę, jarmuż, brokuły, ogórki, sałatę czy szpinak. Zieleninę szczególnie poleca się m.in. kobietom, które chcą zajść w ciążę i tym, dbającym o linię.
Korzystacie z chromoterapii? Lubicie otaczać się pięknymi barwami?
Powyższe informacje są jedynie sugestią i nie powinny zastąpić wizyty u specjalisty. Chromoterapia nie może być zamiennikiem profesjonalnego leczenia, ale może stanowić jego uzupełnienie. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem, należy skonsultować się z lekarzem.