5 najlepiej chłodzących owoców i warzyw na letnie upały

Ciepło, cieplej… gorąco! Nieprzyzwyczajeni do temperatur powyżej 25°C zastanawiamy się jak skutecznie się schłodzić. Oto nasze pomysły!

5 najlepiej chłodzących owoców i warzyw

 

Jedzenie może wpływać korzystnie na nasz organizm na wiele sposobów, o których często nie mamy pojęcia. Pewne produkty wspomagają metabolizm, odżywiają lub rozgrzewają, inne zaś skutecznie schładzają. Warto wiedzieć, jakie składniki wprowadzić do naszej diety, kiedy temperatury sięgają zenitu!

1. Ogórek

ogórek

Ogórek – jedno z najbardziej nawadniających warzyw. Woda zapewnia naszemu organizmowi właściwą gospodarkę cieplną, dlatego, gdy robi się już naprawdę ciepło, należy zadbać o jej spożycie we właściwej ilości. Tutaj na ratunek śpieszy nam ogórek. Możemy go zjeść jako przekąskę lub wypić napój z ogórkiem w roli głównej – schłodzona woda mineralna, plasterki ogórka i cytryna – orzeźwienie i nawodnienie gwarantowane!

 

2. Arbuz

arbuz

Bardzo dużo wody zawiera również arbuz. Pochodzi z tej samej rodziny co ogórek, więc i właściwości ma podobne. Kawałki schłodzonego arbuza zadziałają na nasz organizm jak klimatyzacja, co więcej sezon na ten owoc przypada właśnie na wakacje. Arbuz to również moc witamin. Nie może być lepiej!

 

3. Brzoskwinie

brzoskwinie

Jako następne do grona „schładzaczy” dołączają brzoskwinie! Zalet mają wiele – są niskokaloryczne, zawierają dużą dawkę witaminy A i C a wbrew pozorom również schładzają. Zawarty w nich cukier zapewnia uczucie sytości.

 

4. Jabłka

jabłka

Jabłka! Nasze najsłodsze, najbardziej rumiane polskie jabłka! Jak się okazuje działają cuda w czasie upałów i tak jak brzoskwinie, dają nam uczucie sytości dzięki zawartej w nich pektynie. Ten składnik zadba też o naszą figurę przyspieszając spalanie tkanki tłuszczowej! Ciało gotowe na plażę i odpowiednio schłodzone dzięki jabłuszkom.

 

5. Ananas

ananas

Ananas kolejny owoc, który należy wprowadzić do wakacyjnej diety. Schładza? Schładza. Jest zdrowy? I to jak! Ananasy zawierają, bowiem bromelinę, czyli enzym, który zbawiennie wpływa na wszystkie stany zapalne w naszym organizmie. Jak wykorzystać jego właściwości do maksimum? Najsmaczniej jest zblendować go z bananem, szpinakiem, jarmużem i ogórkiem. Pychota!

Podpowiedzi udzielił nam kanał kulinarny Polsat Food Network

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (293 głosów, średnia: 4,71 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  20 czerwca 2016 14:08

    Zabrakło mi melona.

    Odpowiedz
  2. blogujemytestujemy  20 czerwca 2016 15:26

    Najczęściej w upalne dni schładzam się arbuzem,ale po przeczytaniu tego artykułu pomyślę o innych owocach

    Odpowiedz
  3. Aneta  20 czerwca 2016 16:11

    Popieram! 🙂 Z przedstawionych najlepiej chłodzę się arbuzem i ananasem 🙂

    Odpowiedz
  4. passa  20 czerwca 2016 16:57

    że brzoskwinie? jestem zaskoczona. (:

    arbuzy <3

    Odpowiedz
  5. Uśmiechnij się :)  20 czerwca 2016 19:20

    Świetna informacja, bo uwielbiam wszystkie te owoce, zwłaszcza ananasy i arbuzy. Te ostatnie, kupowane hurtowo w okresie wakacyjnym, kojarzą mi się jednoznacznie z odpoczynkiem i festiwalami, gdzie jak wiadomo, chłodu jak na lekarstwo 😉

    Odpowiedz
  6. luna341  20 czerwca 2016 19:51

    Wszystkie owoce uwielbiam a podczas upałow arbuz najlepszy

    Odpowiedz
  7. kasia87g  21 czerwca 2016 09:11

    w sam raz na nadchodzące upały

    Odpowiedz
  8. Kasia  21 czerwca 2016 11:09

    Myślę, że latem i tak sięgamy po to wszystko „odruchowo”, wszędzie jest tego pełno 😉 Droga redakcjo, dlaczego każda propozycja jest na nowej stronie? Utrudnia to przeglądanie, lepiej byłoby na jednej stronie.

    Odpowiedz
    • IwonaLFC  21 czerwca 2016 21:11

      Zgadzam się… Niestety te „unowocześnienie” strony wpłynęło na to, że przestała być komfortowa i przejrzysta 🙁

      Odpowiedz
  9. agasam9  14 sierpnia 2020 06:10

    arbuz najlepszy 🙂

    Odpowiedz
  10. Skosa Sandra  14 sierpnia 2020 08:09

    Wymienione owoce bardzo lubię i żałuję, że nie są dostępne przez cały rok.

    Odpowiedz
  11. Biomedka  14 sierpnia 2020 08:59

    Absolutne pyszności, ale arbuz skradł moje serce. <3

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany