5 najlepiej chłodzących owoców i warzyw na letnie upały

Ciepło, cieplej… gorąco! Nieprzyzwyczajeni do temperatur powyżej 25°C zastanawiamy się jak skutecznie się schłodzić. Oto nasze pomysły!

5 najlepiej chłodzących owoców i warzyw

 

Jedzenie może wpływać korzystnie na nasz organizm na wiele sposobów, o których często nie mamy pojęcia. Pewne produkty wspomagają metabolizm, odżywiają lub rozgrzewają, inne zaś skutecznie schładzają. Warto wiedzieć, jakie składniki wprowadzić do naszej diety, kiedy temperatury sięgają zenitu!

1. Ogórek

 

Ogórek – jedno z najbardziej nawadniających warzyw. Woda zapewnia naszemu organizmowi właściwą gospodarkę cieplną, dlatego, gdy robi się już naprawdę ciepło, należy zadbać o jej spożycie we właściwej ilości. Tutaj na ratunek śpieszy nam ogórek. Możemy go zjeść jako przekąskę lub wypić napój z ogórkiem w roli głównej – schłodzona woda mineralna, plasterki ogórka i cytryna – orzeźwienie i nawodnienie gwarantowane!

 

2. Arbuz

 

Bardzo dużo wody zawiera również arbuz. Pochodzi z tej samej rodziny co ogórek, więc i właściwości ma podobne. Kawałki schłodzonego arbuza zadziałają na nasz organizm jak klimatyzacja, co więcej sezon na ten owoc przypada właśnie na wakacje. Arbuz to również moc witamin. Nie może być lepiej!

 

3. Brzoskwinie

 

Jako następne do grona „schładzaczy” dołączają brzoskwinie! Zalet mają wiele – są niskokaloryczne, zawierają dużą dawkę witaminy A i C a wbrew pozorom również schładzają. Zawarty w nich cukier zapewnia uczucie sytości.

 

4. Jabłka

 

Jabłka! Nasze najsłodsze, najbardziej rumiane polskie jabłka! Jak się okazuje działają cuda w czasie upałów i tak jak brzoskwinie, dają nam uczucie sytości dzięki zawartej w nich pektynie. Ten składnik zadba też o naszą figurę przyspieszając spalanie tkanki tłuszczowej! Ciało gotowe na plażę i odpowiednio schłodzone dzięki jabłuszkom.

 

5. Ananas

 

Ananas kolejny owoc, który należy wprowadzić do wakacyjnej diety. Schładza? Schładza. Jest zdrowy? I to jak! Ananasy zawierają, bowiem bromelinę, czyli enzym, który zbawiennie wpływa na wszystkie stany zapalne w naszym organizmie. Jak wykorzystać jego właściwości do maksimum? Najsmaczniej jest zblendować go z bananem, szpinakiem, jarmużem i ogórkiem. Pychota!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (356 głosów, średnia: 4,70 z 5)
zapisuję głos...