Chłodnik litewski

W wiosenne i letnie dni dość często królują na naszych stołach – mowa tu oczywiście o chłodnikach. Zobacz jak przygotować pyszny chłodnik litewski.

Chłodnik litewski

W wiosenne i letnie dni dość często królują na naszych stołach – mowa tu oczywiście o chłodnikach. Są lekkie, smaczne i pożywne, a przede wszystkim orzeźwiające. Poznaj przepis na najbardziej popularny z nich.

Składniki na danie – Chłodnik litewski:

300 g mięsa drobiowego lub cielęciny
porcja włoszczyzny
łyżeczka masła
po 2 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
liść laurowy
2 pęczki botwinki
świeży ogórek
po ½ pęczka koperku i szczypiorku
2 jajka ugotowane na twardo
koncentrat barszczu pomidorowego
¾ szklanki śmietany 18%
2 szklanki zsiadłego mleka lub jogurtu
cukier, sól, biały pieprz

Wykonanie:

Mięso umyć, zalać zimną wodą. Osolić, dodać ziarna pierzu i ziela angielskiego oraz liść laurowy. Gotować pod przykryciem, po 10 minutach dołożyć oczyszczoną włoszczyznę. Ugotowany wywar odcedzić. Botwinkę oczyścić, umyć, pokroić. Poddusić na stopionym maśle przez 8 -10 minut, a potem ostudzić i stale mieszając połączyć z 2 szklankami wywaru mięsnego, śmietaną i zsiadłym mlekiem. Zupę doprawić do smaku koncentratem barszczu, solą, cukrem i białym pieprzem. Wsypać posiekaną zieleninę, pokrojony w kostkę ogórek i podzielone na kawałeczki mięso. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Do każdej porcji włożyć polówkę jajka.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (142 głosów, średnia: 4,85 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  4 kwietnia 2014 14:27

    Oj dawno nie jadłam!

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  4 kwietnia 2014 18:36

    Nigdy nie jadłam. 🙂

    Odpowiedz
  3. bbo  4 kwietnia 2014 19:22

    Jeszcze trochę i będą młode buraczki.

    Odpowiedz
  4. mama_kazala  20 maja 2015 10:21

    jej! myśle, że w niebie na pewno to serwują 😉

    Odpowiedz
  5. kasia87g  3 czerwca 2016 13:47

    bardzo podobny przepis di przepisu mojej mamy, u nas w domu ta zupa znika z prędkością światła, każdy ją uwielbia szczególnie w letnie, gorące dni.

    Odpowiedz
  6. Wusia  29 lipca 2016 11:02

    I jest moja ulubiona letnia zupa. W okresie upałów nie robię jej na mięsnym wywarze i bez mięsa. Po prostu gotuję w małej ilości wody botwinkę i marchewkę ,studzę i później dodaję kefir, jogurt, śmietanę ,ogórki i zieleninę.I do lodówki. Z jajeczkiem pychotka i samo zdrowie.

    Odpowiedz
  7. martucha180  29 lipca 2016 11:50

    Na upał w sam raz.

    Odpowiedz
  8. monicitia  29 lipca 2016 14:24

    Uwielbiam

    Odpowiedz
  9. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 07:24

    Nie lubię chłodników. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany