Chipsy z warzyw – 5 najzdrowszych przepisów

Spis treści:

Chipsy z warzyw są zdrowe, niskokaloryczne i sycące. Czy zatem coś powstrzymuje cię przed ich zrobieniem, a potem wprowadzeniem ich do twojej diety? Podpowiadamy jak przygotować dietetyczne przekąski z buraka, marchewki czy selera. Jeśli raz spróbujesz, z pewnością się zakochasz. Podziękuje ci również twój organizm, faszerowany każdego dnia pustymi kaloriami.

źródło: www.pixabay.com

Chipsy z warzyw to zdrowa alternatywa dla pustych i tuczących kalorii

Chcesz przejść na dietę, ale nie wiesz co jeść, aby smacznie schudnąć? Brakuje ci pomysłów na zdrowe urozmaicenie codziennych posiłków? Zastanawiasz się nad wyeliminowaniem wysokokalorycznych przekąsek? Jeśli chociaż raz odpowiedziałaś tak, ten artykuł jest dla ciebie. Dziś przedstawiamy ci same gwiazdy, które już dawno pokochali dietetycy, wegetarianie oraz weganie. Zapewniamy, że chipsy z warzyw skradną też twoje serce, z resztą nie tylko twoje.

Przeczytaj także: 

Przepisy na najpopularniejsze chrupki warzywne – czy to trudne?

Wystarczy kilkanaście minut, aby przygotować jedną z najzdrowszych przekąsek świata! Nie zapłacisz za to również krocie, bowiem produkty, z których wychodzą najlepsze chipsy to często najtańsze na rynku warzywa. Wyjątkiem jest jarmuż, choć pewnie i na taki „luksus” od czasu do czasu możesz sobie pozwolić. Wystarczy, że ulubione warzywo wzbogacisz smakiem czosnku, aromatycznymi przyprawami oraz oliwą z oliwek. Pamiętaj również, że gdy będziesz rozkładała plasterki na blaszce, nie powinny one na siebie nachodzić. I co jakiś czas zaglądaj do piekarnika, aby twój przysmak się nie spalił. Jak widać pracy niewiele, a gwarantujemy, że od takiego przyjemnego chrupania z pewnością nie utyjesz

1) Chipsy z buraka

Składniki:
  • 3 buraki
  • zioła prowansalskie
  • bazylia
  • oregano
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek do skropienia buraków
  • ocet balsamiczny do skropienia buraków

Przygotowanie: Buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Następnie rozkładamy je na blaszce. Skrapiamy dokładnie oliwą z oliwek, nie pomijając ani jednego kawałka. Następnie posypujemy przyprawami. Pieczemy przez 40 minut w 150 stopniach. Na koniec możemy lekko musnąć chipsy octem balsamicznym.

 

2) Chipsy z Marchewki

Składniki:
  • duża marchew
  • tymianek
  • świeżo zmielony pieprz 
  • sól
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

Przygotowanie: Marchew dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy z oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Następnie pieczemy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia przez godzinę. Piekarnik powinien mieć temperaturę 130 stopni, a w ostatnich minutach zwiększ ją do 140 stopni.

 

3) Chipsy z Jarmużu

Składniki:
  • 4 liście jarmużu
  • szczypta chili
  • starta skórka z ćwiartki cytryny
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron

Przygotowanie: Liście myjemy i osuszamy, a następnie wyciągamy włókna przechodzące przez środek liścia. Pozostałe części dzielimy na małe fragmenty, czyli nasze chipsy i wrzucamy do miski, w której łączymy je z pozostałymi składnikami z przepisu. Następnie wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 5 minut.

 

4) Chipsy z Selera

Składniki:
  • selera naciowy
  • 1, 5 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta mielonego imbiru
  • sól do smaku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie: Seler dokładnie obieramy, myjemy, a na koniec suszymy. Potem kroimy według uznania: w cienkie plasterki lub „frytki”. W osobnej misce mieszamy oliwę z oliwek z przyprawami.  Mieszanką polewamy rozłożony na blaszce i papierze do pieczenia seler. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

5) Chipsy z Dyni

Składniki:
  • dynia
  • tymianek
  • bazylia
  • majeranek
  • sól
  • oliwa z oliwek do skropienia blachy
Przygotowanie:

Dynię przekrajamy na pół. Połówkę kroimy w cienkie plasterki i wykrajamy skórkę. Zamiast noża możesz użyć szatkownicy – pójdzie o wiele sprawniej. Nie musisz też zużyć całej dyni, część która pozostała sprawdzi się w zupie lub sałatce. Pokrojone chipsy wysypujemy na blachę skropioną oliwą z oliwek. Następnie posypujemy przyprawami według uznania i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (140 głosów, średnia: 4,72 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. ewalub  23 października 2018 11:18

    Z jarmużu są pyszne

    Odpowiedz
    • Anett13  25 października 2018 11:08

      Ja się ciągle zbieram, żeby spróbować

      Odpowiedz
      • ewalub  25 października 2018 11:17

        Ja miałam okazję spróbować, ponieważ koleżanka zrobiła gdy akurat u niej byłam 🙂 Samej jeszcze mi się nie zdarzyło. A na prawdę są dobre.

        Odpowiedz
  2. sylwiawes  23 października 2018 15:25

    Wyglądają apetycznie 😊

    Odpowiedz
  3. macierzanka  23 października 2018 16:54

    Taka propozycja bardzo podoba mi się.

    Odpowiedz
  4. MelaNika  23 października 2018 17:21

    Muszę spróbować z jarmużu.
    Ilustracja do chipsów z selera naciowego jest nieadekwatna. Chodzi raczej o seler korzeniowy. Tak przynajmniej wygląda, ale mogę się mylić.

    Odpowiedz
  5. Margaretkaw  23 października 2018 17:24

    Z marchewki i selera robię często 🙂

    Odpowiedz
  6. martucha180  23 października 2018 21:54

    Świetne jako przekąska i łatwe do zrobienia.

    Odpowiedz
  7. Magdalena  24 października 2018 22:48

    Ale mi smaka narobiliście. Świetny pomysł 🙂

    Odpowiedz
  8. as_sa  29 października 2018 21:28

    Takie czipsy zrobione z warzyw są chrupiące czy raczej gumowe?

    Odpowiedz
  9. Mali  10 marca 2019 07:32

    Z jarmużu są super. Nawet dzieciom smakują 🙂

    Odpowiedz
  10. Jaworka  4 kwietnia 2020 08:32

    Same pyszności

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany