Chipsy z warzyw – 5 najzdrowszych przepisów
Spis treści:
Chipsy z warzyw są zdrowe, niskokaloryczne i sycące. Czy zatem coś powstrzymuje cię przed ich zrobieniem, a potem wprowadzeniem ich do twojej diety? Podpowiadamy jak przygotować dietetyczne przekąski z buraka, marchewki czy selera. Jeśli raz spróbujesz, z pewnością się zakochasz. Podziękuje ci również twój organizm, faszerowany każdego dnia pustymi kaloriami.
Chipsy z warzyw to zdrowa alternatywa dla pustych i tuczących kalorii
Chcesz przejść na dietę, ale nie wiesz co jeść, aby smacznie schudnąć? Brakuje ci pomysłów na zdrowe urozmaicenie codziennych posiłków? Zastanawiasz się nad wyeliminowaniem wysokokalorycznych przekąsek? Jeśli chociaż raz odpowiedziałaś tak, ten artykuł jest dla ciebie. Dziś przedstawiamy ci same gwiazdy, które już dawno pokochali dietetycy, wegetarianie oraz weganie. Zapewniamy, że chipsy z warzyw skradną też twoje serce, z resztą nie tylko twoje.
Przeczytaj także:
Przepisy na najpopularniejsze chrupki warzywne – czy to trudne?
Wystarczy kilkanaście minut, aby przygotować jedną z najzdrowszych przekąsek świata! Nie zapłacisz za to również krocie, bowiem produkty, z których wychodzą najlepsze chipsy to często najtańsze na rynku warzywa. Wyjątkiem jest jarmuż, choć pewnie i na taki „luksus” od czasu do czasu możesz sobie pozwolić. Wystarczy, że ulubione warzywo wzbogacisz smakiem czosnku, aromatycznymi przyprawami oraz oliwą z oliwek. Pamiętaj również, że gdy będziesz rozkładała plasterki na blaszce, nie powinny one na siebie nachodzić. I co jakiś czas zaglądaj do piekarnika, aby twój przysmak się nie spalił. Jak widać pracy niewiele, a gwarantujemy, że od takiego przyjemnego chrupania z pewnością nie utyjesz.
1) Chipsy z buraka
Składniki:
- 3 buraki
- zioła prowansalskie
- bazylia
- oregano
- pieprz
- sól
- oliwa z oliwek do skropienia buraków
- ocet balsamiczny do skropienia buraków
Przygotowanie: Buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Następnie rozkładamy je na blaszce. Skrapiamy dokładnie oliwą z oliwek, nie pomijając ani jednego kawałka. Następnie posypujemy przyprawami. Pieczemy przez 40 minut w 150 stopniach. Na koniec możemy lekko musnąć chipsy octem balsamicznym.
2) Chipsy z Marchewki
Składniki:
- duża marchew
- tymianek
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
Przygotowanie: Marchew dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy z oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Następnie pieczemy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia przez godzinę. Piekarnik powinien mieć temperaturę 130 stopni, a w ostatnich minutach zwiększ ją do 140 stopni.
3) Chipsy z Jarmużu
Składniki:
- 4 liście jarmużu
- szczypta chili
- starta skórka z ćwiartki cytryny
- łyżeczka wędzonej papryki
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
Przygotowanie: Liście myjemy i osuszamy, a następnie wyciągamy włókna przechodzące przez środek liścia. Pozostałe części dzielimy na małe fragmenty, czyli nasze chipsy i wrzucamy do miski, w której łączymy je z pozostałymi składnikami z przepisu. Następnie wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 5 minut.
4) Chipsy z Selera
Składniki:
- selera naciowy
- 1, 5 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta mielonego imbiru
- sól do smaku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie: Seler dokładnie obieramy, myjemy, a na koniec suszymy. Potem kroimy według uznania: w cienkie plasterki lub „frytki”. W osobnej misce mieszamy oliwę z oliwek z przyprawami. Mieszanką polewamy rozłożony na blaszce i papierze do pieczenia seler. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
5) Chipsy z Dyni
Składniki:
- dynia
- tymianek
- bazylia
- majeranek
- sól
- oliwa z oliwek do skropienia blachy
Przygotowanie:
Dynię przekrajamy na pół. Połówkę kroimy w cienkie plasterki i wykrajamy skórkę. Zamiast noża możesz użyć szatkownicy – pójdzie o wiele sprawniej. Nie musisz też zużyć całej dyni, część która pozostała sprawdzi się w zupie lub sałatce. Pokrojone chipsy wysypujemy na blachę skropioną oliwą z oliwek. Następnie posypujemy przyprawami według uznania i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.