Chińska zupa cytrynowa

chinska_zupa_cytrynowa_0

Czas przygotowania dania:  Chińska zupa cytrynowa – 30 minut

Ilość porcji: 6

Składniki na danie: Chińska zupa cytrynowa

  • – pierś z kurczaka – 100 g
  • – Bulionetka drobiowa Knorr – 2 szt.
  • – małe krewetki baby – 100 g
  • – makaron ryżowy – 100 g
  • – woda – 0,5 l
  • – trawa cytrynowa – 1 szt.
  • – liście limonki – 2 szt.
  • – świeży imbir – 20 g
  • – papryczka chili – 1 szt.
  • – grzyby mun – 20 g
  • – sos sojowy – 20 ml
  • – szczypiorek – 1 pęczek
  • – świeża kolendra – 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby mun i makaron ryżowy zalewamy wrzącą wodą. Zostawiamy na 5 minut.
  2. Do 0,5 litra wody dodajemy 2 bulionetki Knorr, by wywar był doskonale doprawiony, pokrojony imbir z listkiem cytrynowym, drobno posiekaną papryczkę chili oraz trawę cytrynową. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut.
  3. Do wywaru dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Gotujemy 5 minut.
  4. Dodajemy krewetki oraz grzyby i makaron. Dodajemy posiekany w słupki szczypiorek, kolendrę oraz sos sojowy.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (248 głosów, średnia: 4,54 z 5)
zapisuję głos...