Chińska zupa cytrynowa

chinska_zupa_cytrynowa_0

Czas przygotowania dania:  Chińska zupa cytrynowa – 30 minut

Ilość porcji: 6

Składniki na danie: Chińska zupa cytrynowa

  • – pierś z kurczaka – 100 g
  • – Bulionetka drobiowa Knorr – 2 szt.
  • – małe krewetki baby – 100 g
  • – makaron ryżowy – 100 g
  • – woda – 0,5 l
  • – trawa cytrynowa – 1 szt.
  • – liście limonki – 2 szt.
  • – świeży imbir – 20 g
  • – papryczka chili – 1 szt.
  • – grzyby mun – 20 g
  • – sos sojowy – 20 ml
  • – szczypiorek – 1 pęczek
  • – świeża kolendra – 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby mun i makaron ryżowy zalewamy wrzącą wodą. Zostawiamy na 5 minut.
  2. Do 0,5 litra wody dodajemy 2 bulionetki Knorr, by wywar był doskonale doprawiony, pokrojony imbir z listkiem cytrynowym, drobno posiekaną papryczkę chili oraz trawę cytrynową. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut.
  3. Do wywaru dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Gotujemy 5 minut.
  4. Dodajemy krewetki oraz grzyby i makaron. Dodajemy posiekany w słupki szczypiorek, kolendrę oraz sos sojowy.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (213 głosów, średnia: 4,57 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Kopacka Aleksandra  8 lutego 2016 14:00

    uwielbiam zapach trawy cytrynowej 🙂 i potwierdzam-fantastycznie łączy się z chilli. 😉

    Odpowiedz
  2. martucha180  8 lutego 2016 14:56

    Niektóre składniki mi nie odpowiadają…

    Odpowiedz
  3. Żanett  8 lutego 2016 15:12

    Niby większość składników ok, lubię kurczaka, grzyby mun, imbir, ale te krewetki… Poza tym liście limonki to niekoniecznie, a zapach trawy cytrynowej wolę jednak w kosmetykach niż w zupie 🙂

    Odpowiedz
  4. Aneta  8 lutego 2016 15:34

    Nie wiem, czy zupa cytrynowa przypadłaby mi do gustu 🙂

    Odpowiedz
  5. martus2833  8 lutego 2016 16:41

    Kostkę zastąpiłabym bulionem. Dodałabym paprykę kolorową (nie lubię dużo chilli). Poza tym przepis OK, czasochłonny ale pewnie pyszny.

    Odpowiedz
  6. Jaworka  8 lutego 2016 17:46

    Jak krewetki to już nie dla mnie

    Odpowiedz
  7. macierzanka  8 lutego 2016 17:58

    Nie jadłam nigdy takiej zupki,a wygląda apetycznie.

    Odpowiedz
  8. joanna252  8 lutego 2016 18:06

    Ja bym chętnie spróbowała 🙂

    Odpowiedz
  9. Wusia  8 lutego 2016 18:54

    Też zamiast bulionetki ugotowałabym wywar albo warzywny albo na kurczaku.Uwielbiam orientalne smaki więc i ta zupa wejdzie do mojego „repertuaru”.

    Odpowiedz
  10. Uśmiechnij się :)  8 lutego 2016 19:06

    Dość dużo tu składników. Na pewno taka azjatycka kuchnia wymaga wielu „niecodziennych” elementów, ale kupienie tego wszystkiego, czego nie ma się zazwyczaj w kuchni to niemałe sumy 😉 Nie mam w swojej szafce trawy cytrynowej ani tym bardziej liści limonki czy grzybów mun. Wolę kuchnię szybką, tanią i minimalistyczną, mało składników, ale za to treściwych pod względem odżywczym 😉 Nie mniej jednak chętnie spróbowałabym takiej fuzji smaków.

    Odpowiedz
  11. bbo  8 lutego 2016 20:21

    Chcę spróbować!

    Odpowiedz
  12. Anna  8 lutego 2016 21:26

    Natomiast ja zrezygnowałabym z krewetek, które niestety źle mi się kojarzą, mimo iż słyszałam bardzo dużo pochlebstw. Jestem zupoholiczką, i właśnie moje obiady mogłyby być codziennie zupą. Chętnie wypróbowałabym przepis.

    Odpowiedz
  13. xtina120  8 lutego 2016 23:32

    To musi być na prawdę ciekawy smak

    Odpowiedz
  14. lilkawodna  9 lutego 2016 09:50

    Bardzo lubię kuchnię chińską, gotowanie i eksperymentowanie z nowymi smakami, dlatego ten przepis jest w 100% dla mnie. Już jest w przepisniku i czeka w kolejce na ugotowanie.

    Odpowiedz
  15. magda6915  9 lutego 2016 10:33

    Jestem ciekawa tego smaku 🙂

    Odpowiedz
  16. Anita  15 lutego 2016 19:54

    krewetki? niee! blee 😀

    Odpowiedz
  17. nungal  17 lutego 2016 19:07

    jadłam już wiele chińskich potraw, ale jakoś nie mogę się zupełnie przekonać do tej kuchni. Ilekroć dostaję coś „chińskiego” na talerzu, to mam wrażenie że zaraz coś z obślizgłego z niego wylezie. brr…

    Odpowiedz
  18. Patriszia  21 lutego 2016 23:19

    Krewetki mnie zniechęcają 🙁

    Odpowiedz
  19. efffciaa  15 kwietnia 2016 10:30

    CHińska kuchnia jest bardzo specyficzna , chociaż wyśmienita . Połączenia niektórych składników , które w Europie są nie do przyjęcia powoduje niepowtarzalny smak chińskich potraw .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany