Chińska zupa cytrynowa
Czas przygotowania dania: Chińska zupa cytrynowa – 30 minut
Ilość porcji: 6
Składniki na danie: Chińska zupa cytrynowa
- – pierś z kurczaka – 100 g
- – Bulionetka drobiowa Knorr – 2 szt.
- – małe krewetki baby – 100 g
- – makaron ryżowy – 100 g
- – woda – 0,5 l
- – trawa cytrynowa – 1 szt.
- – liście limonki – 2 szt.
- – świeży imbir – 20 g
- – papryczka chili – 1 szt.
- – grzyby mun – 20 g
- – sos sojowy – 20 ml
- – szczypiorek – 1 pęczek
- – świeża kolendra – 1 pęczek
Sposób przygotowania:
- Grzyby mun i makaron ryżowy zalewamy wrzącą wodą. Zostawiamy na 5 minut.
- Do 0,5 litra wody dodajemy 2 bulionetki Knorr, by wywar był doskonale doprawiony, pokrojony imbir z listkiem cytrynowym, drobno posiekaną papryczkę chili oraz trawę cytrynową. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut.
- Do wywaru dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Gotujemy 5 minut.
- Dodajemy krewetki oraz grzyby i makaron. Dodajemy posiekany w słupki szczypiorek, kolendrę oraz sos sojowy.