Chcesz być mądra – jedz orzechy! Które orzechy mają największy wpływ na pracę mózgu?

Różnorodność gatunków orzechów, ich smak oraz bogactwo składników odżywczych i dobry wpływ na funkcjonowanie organizmu sprawiła, że orzechy na stałe zagościły w naszej codziennej diecie. Regularne jedzenie orzechów posiada wiele zalet, korzystnie wpływają one na zdrowie i wygląd naszego ciała. A jak jedzenie orzechów wpływa na pracę mózgu? Dowiedz się tego z naszego artykułu.

Zalety orzechów w diecie

Odpowiednio zbilansowana dieta pełna warzyw i owoców, ryb, produktów zbożowych i kasz, wartościowych tłuszczów ale także ziaren i pestek oraz orzechów przyczynia się do prawidłowej pracy mózgu. Wiele osób nie docenia właściwości orzechów sądząc, że są zbyt kaloryczne i tłuste, by znalazły się w jadłospisie. Orzechy jednak są źródłem wielu witamin, kwasu foliowego, białka nienasyconych kwasów tłuszczowych i składników mineralnych, które dobrze wpływają na cały nasz organizm. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym orzechy zapobiegają rozwojowi raka, poprawiają i przyspieszają przemianę materii (dlatego zaleca się ich stosowanie w trakcie odchudzania), obniżają poziom złego cholesterolu we krwi (zapobiegając miażdżycy, zawałowi serca czy udaru mózgu) i ze względu na niski indeks glikemiczny mogą je stosować diabetycy. Ponadto orzechy (szczególnie orzechy włoskie, migdały) pozytywnie wpływają na pracę mózgu, poprawiają koncentrację i pomagają w nauce.

Dlaczego orzechy są dobre dla mózgu

Dzięki licznym właściwościom orzechów, ich regularne spożywanie ma dobry wpływ na cały organizm. Jedną z zalet włączenia orzechów do codziennej diety jest to, że usprawniają funkcjonowanie mózgu, poprawiają pamięć i pomagają w lepszej koncentracji. Mózg, tak jak reszta naszego organizmu potrzebuje ćwiczeń i odpowiedniej stymulacji, by jego praca była jak najbardziej optymalna. Jedzenie orzechów każdego dnia sprawia, że aktywność ośrodków mózgowych staje się większa. To właśnie one odpowiadają za dokonywanie postępów w nauce, pracy intelektualnej czy ułatwiają podejmowanie decyzji.

Aby układ nerwowy działał sprawnie i bez zarzutu potrzebuje do tego witamin, minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych, których źródłem są właśnie orzechy. Orzechy włoskie już od dawna uważane są za najlepszy stymulator pracy mózgu. Skutecznie zapobiegają lub opóźniają rozwój chorób neurologicznych, które mają negatywny wpływ na sprawność mózgu. Jedzenie orzechów włoskich zaleca się szczególnie osobom, u których istnieje prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy, choroby Alzheimera lub demencji starczej oraz tym, którzy przyjmują silne leki antydepresyjne.

Regularne spożywanie orzechów przyczynia się do tego, że mózg staje się lepiej dotleniony i odżywiony. Dzięki temu jest zdolny do bardziej efektywnej pracy, przetwarzania informacji i zapamiętywania. Łatwiej jest się skupić, utrzymać uwagę i wymyślić rozwiązania dla różnych problemów.

Które składniki odżywcze zawarte w orzechach są najważniejsze dla mózgu?

Włączenie orzechów do codziennej diety jest ważne zarówno dla dzieci, osób dorosłych i seniorów. Zwłaszcza orzechy włoskie przyczyniają się do poprawy sprawności mózgu (swoim wyglądem nawet go przypominają). Za prawidłową pracę mózgu odpowiadają m. in. nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, których w orzechach jest bardzo dużo. To właśnie te tłuszcze zmniejszają ryzyko wystąpienia depresji – pomagają w poprawie nastroju. Orzechy powinny jeść także osoby cierpiące na bezsenność lub zaburzenia snu. Jest to skutek niskiego poziomu melatoniny, a zjedzenie nawet garści orzechów włoskich pomaga go znacznie podnieść. Problemy ze snem bardzo niekorzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu. Na sen pomaga również inny składnik orzechów włoskich – witaminy z grupy B i kwas foliowy. Oprócz zapobiegania bezsenności przyczyniają się one do redukcji stresu. Orzechy włoskie są źródłem magnezu, który poprawia pamięć i pomaga w koncentracji. Spożywanie magnezu opóźnia rozwój chorób neurologicznych.

Jeśli jesteś często narażony na stres lub chorujesz na depresję, masz problemy ze skupieniem się, zapamiętywaniem informacji i podejmowaniem decyzji lub źle sypiasz – jedz orzechy każdego dnia. Zadbaj o właściwe i sprawne funkcjonowanie swojego mózgu i pamiętaj o dołączeniu orzechów włoskich i innych gatunków orzechów do swojej codziennej diety. Ich wpływ na organizm i pracę mózgu odczujesz szybciej niż się spodziewasz.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (71 głosów, średnia: 4,83 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Skosa Sandra  3 grudnia 2020 09:21

    Orzechy są kaloryczne, ale warto włączyć je do codziennej diety.

    Odpowiedz
  2. macierzanka  4 grudnia 2020 21:50

    Dobrze wiedzieć.

    Odpowiedz
  3. agasam9  5 grudnia 2020 20:59

    a ja tak ich nie lubię 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany