Charytatywnie: premiera książki „Smaki Nieba i Ziemi”

19 listopada w salonach Empik odbyła się premiera książki „Smaki Nieba i Ziemi”, która jest cegiełką na rzecz podopiecznych Fundacji Między Niebem a Ziemią. Dla kogo jest ta pomoc i jacy wybitni ludzie sie w nią włączają?

Smaki-Nieba-i-Ziemi

Podopieczni Fundacji, czyli Ala, Julka, Marta, Michałek, Zuzia, Piotruś,  Angelika cierpią na głębokie porażenie mózgowe oraz zespół wielu chorób towarzyszących. Niestety większość z nich w swoim krótkim życiu umierała przynajmniej kilka razy. Ale mają wielką siłę i chęć życia, a także wspaniałe mamy.

Po drugiej stronie znajdują się wybitni prawnicy, którzy zarządzają największymi kancelariami prawnymi w Polsce oraz biznesmeni prowadzący duże firmy. Zaangażowani i pełni pasji. Skrzyknięci pierwszy raz cztery lata temu przez założycielkę Fundacji mec. Sylwię Zarzycką pomagają każdego roku, biorąc udział w niezwykłych akcjach charytatywnych Fundacji.

MiedzyNiebem_a_Ziemią_logo_

Krzysiek, może ruszać tylko jednym palcem, oddycha przez respirator. Jego stan pogarsza się z każdym kolejnym miesiącem. Wie, że nie ma ratunku przed zanikiem mięśni, na który choruje od lat. Żartuje z kolegami – „Co się martwisz – i tak niedługo umrę!”.  Jednak – wbrew wyrokowi postawionemu przez medycynę – zdał w tym roku maturę i zaczyna studia na „stosunkach międzynarodowych”.

Jest to możliwe także dzięki pomocy Fundacji, która finansuje im operacje, zabiegi, rehabilitacje i sprzęt rehabilitacyjny, a także pomaga w zakupie leków, środków opatrunkowych i higienicznych. Czasem kupuje opał czy jedzenie. Dlatego Fundacja obok samego leczenia wspiera także najbliższą rodzinę chorych – psychologicznie, prawnie i w codziennych sprawach.

Smaki Nieba i Ziemi to tegoroczny ogólnopolski projekt Fundacji Między Niebem a Ziemią, którego celem jest zebranie środków na pomoc podopiecznym, ale także integracja środowisk prawniczych i biznesowych wokół idei pomagania.

Efektem każdej z akcji, które odbywają się co roku, jest  ciekawe wydawnictwo – cegiełka na rzecz Fundacji . W roku 2013 były to np. audiobooki z bajkami dla dzieci czytanymi przez wybitnych polskich prawników. W tegorocznej edycji akcji charytatywnej cegiełką jest unikalna książka kucharska stworzona wspólnie przez prawników, biznesmenów i słynnych polskich kucharzy: Kurta Schellera, Agnieszkę i Marcina Kręglickich, Adama Chrząstowskiego i Andrzeja Polana, Roberta Sowę i wielu innych.

Smaki Nieba i Ziemi – czyli Wielka Księga Serdecznych Przepisów to także inspiracja do dzielenia się, spędzania wspólnie czasu i celebrowania zdrowia. Zawiera kilkadziesiąt wybitnych  przepisów, którymi podzieliły się gwiazdy polskiej sztuki kulinarnej. Praca nad książką była pretekstem do spotkań poświęconych nie tylko gotowaniu, ale przede wszystkim rozmowom dotyczącym wspólnego pomagania i rozwoju Fundacji.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (46 głosów, średnia: 4,87 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. bbo  28 listopada 2014 20:26

    No proszę, serdeczne przepisy 😀

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  29 listopada 2014 08:18

    Szczytny cel. Warto wesprzeć.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.