Cenne składniki zawarte w suszonych owocach
Zdrowa dieta powinna być prosta! Masz problemy z podjadaniem, lub żywisz sporą sympatię do słodkich przekąsek? Świetnym rozwiązaniem na zaspokojenie Twojego apetytu mogą być suszone owoce. Nie tylko smaczne, słodkie, ale również bardzo zdrowe. Wspólnie z Helio Natura przedstawiamy, jakie cenne składniki zawarte w suszonych owocach możemy z łatwością wprowadzić do naszej diety.
Zobacz również: Jak uchronić się przed przeziębieniem na wiosnę – 4 sposoby
Cenne składniki zawarte w suszonych owocach – Morele
Suszone morele dzięki zawartych w nich składnikach odżywczych, to owoce doskonale wpływające na naszą skórę. Zawarta w nich niacyna jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania skóry. Stymuluje syntezę kolagenu, reguluje produkcję ceramidów i proces dojrzewania naskórka, zapobiega szkodom wywołanym przez promieniowanie UV i przyspiesza proces regeneracji skóry uszkodzonej działaniem promieni UV, zmniejsza ilość barwnika obecnego w powierzchniowych warstwach skóry, zapobiega powstawaniu przebarwień, normalizuje proces produkcji sebum i zmniejsza łojotok. Nie bez znaczenia jest także ogromna ilość beta-karotenu zawartego w morelach, który znacząco poprawia koloryt skóry.
Poza rekordową ilością beta karotenu, suszone morele mogą pochwalić się także sporą zawartością żelaza, wapnia, fosforu czy potasu, jak i witaminy B2. Mają także w sobie dużo błonnika, dlatego wspomagają przemianę materii. Suszone morele przypominają w smaku karmel i są słodsze od powszechnych na rynku moreli suszonych z dodatkiem konserwantów. Są one również ciemniejsze w barwie, co jest efektem naturalnie prowadzonego procesu suszenia.
Cenne składniki zawarte w suszonych owocach – Śliwka kalifornijska
Śliwka kalifornijska to naturalny „przyspieszacz” spalania tłuszczów, dzięki czemu nasze ciało jest smuklejsze i szybciej tracimy na wadze. Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu jelit, dzięki czemu zapobiegają zaparciom. Hamują wchłanianie cukrów i cholesterolu w organizmie. Suszone śliwki zawierają witaminy A, C i K, a także witaminę E, która jest naturalnym antyoksydantem (chroni komórki przed utleniaczami i bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek). Dodane do porannej owsianki sycą i oczyszczają organizm ze złogów i toksyn.
Cenne składniki zawarte w suszonych owocach – Miechunka (goldenberry)
Dietetycy na całym świecie są zdania, że owoce goldenberry dzięki wyjątkowo dużej zawartości dobroczynnych substancji to jeden z najbardziej wartościowych owoców i dlatego często jest opisywany mianem „superżywności”.
Goldenberry znajdzie wielorakie zastosowanie w zdrowym jadłospisie. Ta zdrowa przekąska powinna zainteresować nie tylko miłośników zdrowego żywienia, ale także wszystkich prowadzących aktywny tryb życia. To 304 kcal w 100 gramach smakołyku, a przy tym źródło białka. Warto ją dodać do porannych płatków owsianych czy musli oraz zabrać do pracy czy na uczelnię.
Cynk – zawarty w miechunce to składnik mineralny ważny zarówno dla kobiet, jak i dla mężczyzn – pomaga zachować zdrowe włosy, skórę oraz paznokcie. Ten mikroelement przyczynia się do utrzymania prawidłowej płodności i prawidłowych funkcji rozrodczych oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu testosteronu we krwi.
Żelazo – Goldenberry obfituje w żelazo, które pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek oraz hemoglobiny. Dzięki żelazu tlen w organizmie jest prawidłowo transportowany, a układ odpornościowy może funkcjonować poprawnie.
Fosfor – obecny w owocach miechunki suszonej przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu błon komórkowych. Fosfor to także znakomity pomocnik w utrzymaniu zdrowych kości oraz zębów.
Witamina C – to wielofunkcyjny „kombajn” wspomagający wiele obszarów funkcjonowania naszego organizmu. Ta witamina pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu kostno-stawowego oraz skóry. Dodatkowym atutem witaminy C zawartej w owocach miechunki jest jej pozytywna rola w utrzymywaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz ochronie komórek przez stresem oksydacyjnym.
Magnez – obecny w owocach goldenberry to pomocnik w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych oraz prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Ten mikroskładnik przyczynia się również do zmniejszania uczucia zmęczenia i znużenia, a także pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, zębów oraz poprawnym funkcjonowaniu mięśni.
Tiamina, czyli witamina B1 – zawarta w miechunce suszonej pomaga w utrzymaniu prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz utrzymaniu funkcji psychologicznych, a także współuczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu serca.
Polecamy również: Jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw i owoców ?
Cenne składniki zawarte w suszonych owocach – Morwa biała
Morwa biała hamuje rozkład węglowodanów złożonych do cukrów prostych (glukozy), które wchłaniają się do krwi. Morwę wyróżnia także niska zawartości sodu oraz wysoka zawartość błonnika. Morwa biała jest bogatym źródłem witaminy C, żelaza oraz błonnika. Zawarte w niej żelazo pomaga w prawidłowej produkcji krwinek i hemoglobiny, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Morwa biała należy do żywności o niskiej zawartości sodu – taka żywność pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.
Pozytywny wpływ morwy na ludzki organizm był znany już chińskim uzdrowicielom. Używali ich przede wszystkim w celu wzmocnienia pracy nerek i anemii, także łagodzenia objawów stresu oraz uspokojenia ciała. Współczesna medycyna potwierdza, że spożywanie suszonych owoców morwy przywraca pożądany poziom glukozy oraz pozytywnie wpływa na prawidłowy proces trawienia węglowodanów.
Ze względu na dużą ilość łatwo przyswajalnych cukrów ludność zamieszkująca Himalaje suszy owoce morwy, miele je na mąkę i używa jako dodatku do potraw. Suszone owoce morwy są tam również wykorzystywane jako nieodzowny składnik diety podczas dalekich podróży, jako pożywienie wzmacniające i regenerujące siły.
Cenne składniki zawarte w suszonych owocach – Rodzynki sułtańskie
Suszone owoce winogron zawierają witaminy z grupy B, usprawniające procesy metaboliczne układu nerwowego, natomiast obecność potasu sprawia, że krwi pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i funkcjonowanie mięśni. Zaletą suszonych winogron jest obecność znacznej ilości antyoksydantów, dlatego te brązowe owoce są doskonałym zamiennikiem czerwonego wina dla osób, które nie powinny spożywać alkoholu. Połączenie błonnika pokarmowego i kwasu winowego, z których ten ostatni zawarty jest w tak dużej ilości tylko w rodzynkach i winogronach, pozwala na stworzenie w jelicie grubym odpowiedniego środowiska dla rozwoju korzystnej flory bakteryjnej, co w efekcie może mieć duże znaczenie w zapobieganiu raka jelita grubego.