Cenne dla zdrowia probiotyki w codziennej diecie

Pomimo tego, że bakterie nie kojarzą się nam dobrze, to jest jeden szczególny ich rodzaj, który służy naszemu zdrowiu. Są nimi bakterie jelitowe, inaczej nazywane probiotykami. Pomagają nam uniknąć niestrawności, biegunki, wzmacniają system odpornościowy, a także pomagają nam zachować odpowiednią przemianę materii. Jak możemy uzupełniać cenne dla zdrowia probiotyki w codziennej diecie ?

Probiotyki biorą udział w  procesie rozkładania i wydalania szkodliwych substancji. Pomagają stymulować układ immunologiczny chroniąc jelita przed wchłanianiem szkodliwych bakterii. Dodatkowo probiotyki poprawiają perylstatykę jelit poprzez udział w tworzeniu niektórych witamin jak np. K i B12, mogą nawet zapobiegać niektórym działaniom alergicznym.

Za zaburzenie tej delikatnej flory układu pokarmowego może odpowiadać stres, niewłaściwy sposób żywienia, kuracje antybiotykowe lub podróże zagraniczne związane ze zmianą diety.Chociaż bakterie jelitowe występują naturalnie w mikroflorze jelita, to przez niewłaściwy tryb życia możemy doprowadzić do ich niedoboru.

Probiotyki w codziennej diecie – Nabiał i kiszonki

 

Żywność probiotyczna posiada żywe kultury bakterii probiorycznych. Dzieje się tak za sprawą fermentacji lub dodawania kultur bakterii jelitowych.

Bezpieczeństwo stosowania probiotyków w pokarmach potwierdza dopuszczenie przez prawo ich wykorzystywania w żywności dla niemowląt.  Do produktów codziennego spożycia stanowiących bogactwo żywych kultur bakterii należy zaliczyć jogurty i napoje mleczne fermentowane, zarówno te, które mają na etykiecie informacje o dodawanych probiotykach jak te naturalne. Innym, mniej kojarzonym z probiotykami źródłem pokarmowym bogatym w bakterie jelitowe są kiszonki, a więc kapusta i ogórki kiszone, ale też fermentowane nasiona roślin strączkowych i produkty sojowe.

Największym zagrożeniem dla probiotyków jest kwas żołądkowy, enzymy trawienne i kwasy żółciowe. Jednym z podstawowych sposobów na „ochronę” tych drogocennych dla zdrowia bakterii jest dodawanie do żywności składników nieulegających trawieniu. Chodzi o błonnik pokarmowy zwany też prebiotykami. Stanowi on również pokarm dla bakterii i stymuluje ich rozwój w układzie pokarmowym. Jednym słowem, pomimo iż probiotyki stosujemy osłonowo przy terapiach antybiotykami, musimy pamiętać, że dla ich dobrej przyswajalności, musimy wzbogacić naszą dietę o błonnik.

Probiotyki w codziennej diecie – Suplementacja

 

Do probiotyków wspomagających ochronę układu pokarmowego zaliczamy żywe kultury bakterii probiotycznych oraz drożdże probiotyczne.  Bakterie probiotyczne dostarczane w pokarmie powodują namnażanie i kolonizację drobnoustrojów, natomiast drożdże pro biotyczne, takie jak  Saccharomyces powoduje natychmiastową obecność kolonii drożdży pro biotycznych w jelitach. Drożdże charakteryzuje również niższy współczynnik ph od bakterii, dzięki czemu mają wyższą odporność na kwasy żołądkowe.

W przypadku leczenia antybiotykowego, wywołującego zachwiania w równowadze flory bakteryjnej, żywe kultury bakterii nie są w stanie się rozwijać. Drożdże probiotykowe są natomiast odporne na takie działanie antybiotyków.

Żywność i preparaty zawierające bakterie probiotykowe muszą być przechowywane w niskiej temperaturze, czyli np. w lodówce, natomiast preparaty zawierające  drożdże Saccharomyces mogą być trzymane w temperaturze pokojowej.

W naszej codziennej diecie nie powinno zabraknąć probiotyków i błonnika. Pomogą nam wyregulować trawienie, a dodatkowo z pewnością poprawią samopoczucie – będziemy czuły się lżej!  Bezwzględnie zaś musimy przyjmować probiotyki w przypadku kuracji antybiotykami, czy w sytuacjach nasilonego stresu, czy problemów żołądkowych.

A może posiadacie swój ulubiony przepis, czy formę spożywania nabiału i kiszonych produktów posiadających probiotyki?


EnetroBiotic i EnteroBiotic Junior dla dzieci – preparaty wykorzystywane w przypadku leczenia biegunek powodowanych zaburzeniami pracy układu pokarmowego, powodowanych leczeniem antybiotykowym oraz tak zwanej biegunki podróżnej, czyli zachwiania mikroflory jelitowej powodowanego gwałtowną zmianą diety towarzyszącej wyjazdom zagranicznym. Te suplementy pomagają również neutralizować działanie patogennych bakterii obecnych w jelicie grubym i dostarczanym w pokarmie i procesie jego trawienia. Neutralizacja polega nie tylko na zwalczaniu toksyn ale również ograniczeniu namnażania patogenów powodujących szkodliwe działania bakterii. Mogą być trzymane w temperaturze pokojowej.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (236 głosów, średnia: 4,46 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  24 lutego 2015 14:04

    Warto przeczytać artykuł i chronić swoje jelita w naturalny sposób.

    Odpowiedz
  2. martucha180  24 lutego 2015 15:55

    Kiszone ogórki i kapusta najlepsze do obiadku.

    Odpowiedz
  3. oskarek1995  24 lutego 2015 16:00

    CENNE INFORMACJE

    Odpowiedz
  4. bbo  24 lutego 2015 20:57

    Najpierw odpowiednio urozmaicona dieta, a później dopiero suplementacja.

    Odpowiedz
  5. IwonaLFC  28 lutego 2015 13:37

    Uwielbiam wszelkiego rodzaju jogurty naturalne. Często spożywam kapustę kiszoną – zwłaszcza teraz, gdy ciężko o dobre i świeże warzywa.

    Odpowiedz
  6. girlblack  9 marca 2015 20:00

    jogurty naturalne jadam codziennie, kiszonkami też nie gardzę:D

    Odpowiedz
  7. Sylwia  11 marca 2015 18:35

    super artykuł

    Odpowiedz
  8. mama_kazala  30 marca 2016 16:48

    ostatnio znajduje się też coraz więcej dowodów na to, ze „Nasz nastrój zmienia się w jelitach” 😉

    Odpowiedz
  9. efffciaa  7 października 2016 14:48

    Ja przyswajam najlepiej probiotyki w jogurtach . Kiszonek nie lubię zupełnie . Nawet bardziej kaloryczny , jogurt owocowy dopuszczam w takim przypadku – poprawia mi przy okazji samopoczucie .

    Odpowiedz
  10. patricja  27 października 2016 15:32

    Też uwielbiam jogurty i sama je robię, ale mój mąż źle reaguje na przetwory mleczne, więc szczególnie na jesień i zimę kupuje sobie zestaw probiotyków joy day i to mu bardzo dobrze robi. Żywe bakterie tak samo jak w jogurcie i wiele innych substancji z wyciągów roślinnych. Bierzcie z mikroorganizmy.com.pl bo tam są zawsze świeże i mają najdłuższą datę ważności.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany