Cenne dla naszego zdrowia – kiełki!

Czym są kiełki? Najprościej ujmując, to zaczątki nowej rośliny. Zawierają to, co najcenniejsze dla jej wzrostu, dlatego nie dziwi fakt, że kiełki są prawdziwą bombą witaminową i nośnikiem wielu składników odżywczych.

Kielki

Nie dość, że zdrowe, to jeszcze bardzo smaczne. Nadają potrawom zdecydowany smak i miło chrupią pod zębami. Pasują właściwie do wszystkiego – do sałatek, kanapek, sosów, zup, a nawet mięsa. Można je jeść na surowo, dodawać do gotowania czy smażenia. Najwygodniej kupić je zapakowane w pudełku, gotowe do jedzenia, ale można je też uprawiać samodzielnie w warunkach domowych.

Wybieraj, przebieraj w kiełkach

Kiełki wciąż jeszcze nie zdobyły takiej popularności, na jaką zasługują. Na Wielkanoc uprawiamy rzeżuchę, od czasu do czasu w supermarkecie na dziale warzywnym zwrócą naszą uwagę lekkie plastikowe pudełeczka z charakterystyczną zawartością, które mijamy obojętnie. Nie zdajemy sobie sprawy, jakie bogactwo zawierają i jaka różnorodność kiełków na nas czeka. Możemy bowiem sięgać po kiełki z grochu, buraków, brokułów, soczewicy, soi, kukurydzy, pszenicy, fasoli Mung, ciecierzycy, siemienia lnianego, lucerny, owsa, słonecznika czy wspomnianej wcześniej rzeżuchy.

Jak smakują kiełki?

Różnią się one przede wszystkim intensywnością smaku. Łagodniejsze i delikatnie słodkawe są kiełki lucerny, soczewicy czy pszenicy, natomiast zdecydowanie bardziej intensywne to: rzodkiewka, rzeżucha, brokuły oraz buraki. Fasola Mung jest nieco bardziej kwaskowata na tle innych kiełków, natomiast w słoneczniku na plan pierwszy wybija się orzechowa nuta.

Jakim kluczem kierować się przy doborze kiełków? Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, radzi: „Łagodne sałatki i kanapki będą dobrze smakować z delikatnymi kiełkami soczewicy, pszenicy czy lucerny. Jeśli przygotowujemy danie bardziej pikantne, to z kolei pasować będą wyraziste smaki kiełków rzodkiewki, rzeżuchy, buraka i brokułów. Do gotowania lub smażenia świetnie nadają się kiełki grochu czy fasoli Mung”.

Właściwości kiełków

„Kiełki dostarczają różnego rodzaju witamin, makro- i mikroelementy, białka, a te z roślin oleistych, jak słonecznik czy soja, zawierają niewielkie ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przyglądając się im szczegółowo, możemy wyliczyć specyficzne korzyści wynikające z jedzenia konkretnego rodzaju kiełków” – tłumaczy Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.

Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi cennych mikroelementów takich jak cynk mangan, selen, niezbędnych do wielu procesów metabolicznych naszego organizmu. Kiełki soi są bogate w białko oraz niewielkie ilości witaminy A, B, C. Kiełki pszenicy charakteryzują się natomiast wysoką zawartością cynku, witamin C i E oraz witamin z grupy B.

Jak ugryźć kiełki? 

 Kiełki nadają sałatce bardziej wyrazistego smaku, świetnie komponują się z warzywami i stanowią tajemniczy dodatek, który wzbudza zainteresowanie i ciekawość domowników oraz gości. Oto przykładowa Sałatka francuska z kiełkami przygtowana przez kucharzy Knorr

 

Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe

Knorr - salatka francuska

Składniki:

  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego francuskiego Knorr,
  • 300 g makaronu typu świderki,
  • 12 czarnych oliwek,
  • 300 g mieszanki sałat,
  • 10 pomidorków cherry,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka kaparów,
  • 4 łyżki oliwy,
  • małe opakowanie kiełków.

Przygotowanie:

  1. Sałaty umyj, podziel na mniejsze kawałki, osusz ręcznikiem papierowym. Pomidory pokrój na cząstki, oliwki na połówki.
  2. Jajka ugotuj na twardo, makaron gotuj do miękkości.
  3. Sos sałatkowy Knorr połącz z oliwą i dwiema łyżkami wody, aby stworzyć aromatyczny sos. Dokładnie wymieszaj.
  4. Makaron odcedź, dodaj sos sałatkowy, pomidorki, oliwki, kapary i listki sałaty. Wszystko wymieszaj. Sałatkę wyłóż do salaterki, udekoruj ćwiartkami jajka i kiełkami.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (269 głosów, średnia: 4,57 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  30 czerwca 2014 09:46

    Bardzo lubię kiełki rzodkiewki dodane do surówek.

    Odpowiedz
  2. as_sa  30 czerwca 2014 18:13

    Muszę przyznać, że nie jadam kiełków i poza rzeżuchą nie miałam okazji żadnych innych próbować i widzę, że jest to mój błąd, bo zawierają mnóstwo cennych składników

    Odpowiedz
  3. bbo  30 czerwca 2014 19:31

    Na pewno rzadziej niż powinnam, ale jadam kiełki i bardzo lubię takie sałatki.

    Odpowiedz
  4. martus2833  12 lipca 2014 19:52

    Nigdy nie miałam okazji jeść kiełków, do tej pory nie zwracałam na nie uwagi w sklepie. Muszę uważniej rozejrzeć się za nimi na następnych zakupach.

    Odpowiedz
  5. Luizka  3 stycznia 2015 17:05

    Lubie kiełki, często jem rzeżuche, czasem na chlebie, a czasem w sałatce. jako, że duzo pracuję i nie mam czasu stać w kuchni,a moja córka uwielbia je jak ja, to robię na zapas, mam pojemniki prożniowe Dafi, przydatna rzecz w kuchni no i robię kilka porcji , tak zeby otworzyć na raz. Lubię jeszcze kiełki rzodkiewki i brokulów 🙂

    Odpowiedz
  6. Sylwia  1 listopada 2015 16:52

    Nie miałam pojęcia ile kiełki w sobie mają witamin i w ogóle.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany