Cenne dla naszego zdrowia – kiełki!
Czym są kiełki? Najprościej ujmując, to zaczątki nowej rośliny. Zawierają to, co najcenniejsze dla jej wzrostu, dlatego nie dziwi fakt, że kiełki są prawdziwą bombą witaminową i nośnikiem wielu składników odżywczych.
Nie dość, że zdrowe, to jeszcze bardzo smaczne. Nadają potrawom zdecydowany smak i miło chrupią pod zębami. Pasują właściwie do wszystkiego – do sałatek, kanapek, sosów, zup, a nawet mięsa. Można je jeść na surowo, dodawać do gotowania czy smażenia. Najwygodniej kupić je zapakowane w pudełku, gotowe do jedzenia, ale można je też uprawiać samodzielnie w warunkach domowych.
Wybieraj, przebieraj w kiełkach
Kiełki wciąż jeszcze nie zdobyły takiej popularności, na jaką zasługują. Na Wielkanoc uprawiamy rzeżuchę, od czasu do czasu w supermarkecie na dziale warzywnym zwrócą naszą uwagę lekkie plastikowe pudełeczka z charakterystyczną zawartością, które mijamy obojętnie. Nie zdajemy sobie sprawy, jakie bogactwo zawierają i jaka różnorodność kiełków na nas czeka. Możemy bowiem sięgać po kiełki z grochu, buraków, brokułów, soczewicy, soi, kukurydzy, pszenicy, fasoli Mung, ciecierzycy, siemienia lnianego, lucerny, owsa, słonecznika czy wspomnianej wcześniej rzeżuchy.
Jak smakują kiełki?
Różnią się one przede wszystkim intensywnością smaku. Łagodniejsze i delikatnie słodkawe są kiełki lucerny, soczewicy czy pszenicy, natomiast zdecydowanie bardziej intensywne to: rzodkiewka, rzeżucha, brokuły oraz buraki. Fasola Mung jest nieco bardziej kwaskowata na tle innych kiełków, natomiast w słoneczniku na plan pierwszy wybija się orzechowa nuta.
Jakim kluczem kierować się przy doborze kiełków? Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, radzi: „Łagodne sałatki i kanapki będą dobrze smakować z delikatnymi kiełkami soczewicy, pszenicy czy lucerny. Jeśli przygotowujemy danie bardziej pikantne, to z kolei pasować będą wyraziste smaki kiełków rzodkiewki, rzeżuchy, buraka i brokułów. Do gotowania lub smażenia świetnie nadają się kiełki grochu czy fasoli Mung”.
Właściwości kiełków
„Kiełki dostarczają różnego rodzaju witamin, makro- i mikroelementy, białka, a te z roślin oleistych, jak słonecznik czy soja, zawierają niewielkie ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Przyglądając się im szczegółowo, możemy wyliczyć specyficzne korzyści wynikające z jedzenia konkretnego rodzaju kiełków” – tłumaczy Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.
Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi cennych mikroelementów takich jak cynk mangan, selen, niezbędnych do wielu procesów metabolicznych naszego organizmu. Kiełki soi są bogate w białko oraz niewielkie ilości witaminy A, B, C. Kiełki pszenicy charakteryzują się natomiast wysoką zawartością cynku, witamin C i E oraz witamin z grupy B.
Jak ugryźć kiełki?
Kiełki nadają sałatce bardziej wyrazistego smaku, świetnie komponują się z warzywami i stanowią tajemniczy dodatek, który wzbudza zainteresowanie i ciekawość domowników oraz gości. Oto przykładowa Sałatka francuska z kiełkami przygotowana przez kucharzy Knorr
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego francuskiego Knorr,
- 300 g makaronu typu świderki,
- 12 czarnych oliwek,
- 300 g mieszanki sałat,
- 10 pomidorków cherry,
- 2 jajka,
- 1 łyżka kaparów,
- 4 łyżki oliwy,
- małe opakowanie kiełków.
Przygotowanie:
- Sałaty umyj, podziel na mniejsze kawałki, osusz ręcznikiem papierowym. Pomidory pokrój na cząstki, oliwki na połówki.
- Jajka ugotuj na twardo, makaron gotuj do miękkości.
- Sos sałatkowy Knorr połącz z oliwą i dwiema łyżkami wody, aby stworzyć aromatyczny sos. Dokładnie wymieszaj.
- Makaron odcedź, dodaj sos sałatkowy, pomidorki, oliwki, kapary i listki sałaty. Wszystko wymieszaj. Sałatkę wyłóż do salaterki, udekoruj ćwiartkami jajka i kiełkami.