Cel: zdrowe odżywianie
Stres, liczne obowiązki zawodowe oraz wszechobecny pośpiech – oto codzienność dla wielu z nas. Czy można pogodzić życie w biegu ze zdrowym odżywianiem? Wdróżmy zdrowe, weekendowe przyzwyczajenia w nasz tydzień pracy i cieszmy się lepszym samopoczuciem, a przede wszystkim zdrowiem! Z pomocą przyjdą nam np. soki, stanowiące wygodną i pełnowartościową alternatywę dla porcji owoców czy warzyw.
Czy styl życia musi wpływać na naszą dietę?
Nieprawidłowe odżywianie często wynika z szybkiego i intensywnego trybu życia – często nie mamy na przykład pod ręką świeżych warzyw i owoców, czy też brak nam czasu na przyrządzenie zdrowej sałatki. Poświęcając się na co dzień pracy i rodzinnym obowiązkom, zapominamy często, że to, co jemy, wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale również na nasze zachowanie. Zdrowe odżywianie zapewnia nam bowiem nie tylko odpowiednią formę, ale też uodparnia na stres, gwarantuje dobre samopoczucie i równowagę emocjonalną. Dlatego warto zwracać uwagę na to, co spożywamy – dla własnego komfortu i budowania dobrych relacji z innymi. W ramach jednej z pięciu zalecanych przez specjalistów porcji owoców i warzyw możemy sięgnąć po sok, zawierający solidną porcję witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Znajdujące się w sokach polifenole i karotenoidy należą do grupy antyoksydantów – związków chemicznych zwalczających wolne rodniki i pozwalających zapobiegać rozwojowi chorób cywilizacyjnych, stanów zapalnych czy alergii. Badania wykazują na przykład, że każda zjedzona porcja owoców i warzyw dziennie zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej aż o 4%. Wypicie szklanki soku to prosty sposób na połączenie aktywnego stylu życia i zdrowia.
Sok – recepta na stres
Najczęściej picie soków kojarzymy ze wzmocnieniem odporności organizmu oraz ogólną poprawą samopoczucia. Rzeczywiście, zawarte w nich witaminy pozwalają skutecznie zapobiegać nie tylko błahym infekcjom, lecz również chorobom nowotworowym czy chorobom układu krążenia. Warto jednak pamiętać o innych korzyściach, które okazać się mogą kluczowe w przypadku osób prowadzących bardzo aktywny i stresujący tryb życia. Zawarte w sokach witaminy C, E czy też z grupy B mają doskonały wpływ na nasz układ nerwowy oraz funkcje psychologiczne. Z ich pomocą możemy skuteczniej walczyć ze stresem, a zawartość magnezu czy kwasu foliowego dodatkowo sprawi, że zmęczenie i znużenie dopadać nas będą o wiele rzadziej niż do tej pory. Regularne picie soku to także prosty sposób na zdrowe i piękne włosy, skórę czy paznokcie.
Nie jesz śniadania? Popełniasz błąd!
Niejedzenie śniadań jest naszym najpoważniejszym błędem żywieniowym. Szybkie tempo życia i chęć zaoszczędzenia czasu sprawiają, że wiele osób w tygodniu pomija ten posiłek. To błąd, który niesie ze sobą wiele poważnych konsekwencji. Rozdrażnienie czy mniejsza odporność na stres to problemy, z którymi często się spotykamy, gdy nie zdążymy zjeść śniadania. Uczucie głodu towarzyszące w pracy utrudnia koncentrację, a próby uciszenia go niezdrowymi przekąskami oznaczają problemy zarówno dla zdrowia, jak i sylwetki. Wiele z nas stara się odzyskać siły dzięki słodkościom, które zazwyczaj są pod ręką. Niestety, sam cukier nie pobudzi nas do działania. Organizm potrzebuje witamin i minerałów, a tych słodycze z automatu nie są w stanie nam dostarczyć. Jedynie zdrowe śniadanie pozwala zwalczać rozdrażnienie i zmęczenie skutecznie, a lekceważenie tego posiłku jest poważnym błędem.
Weekendowe śniadanie każdego dnia? To proste!
Weekendowe śniadanie znacznie różni się od tego, które zjadamy w dni powszednie. W soboty i niedziele starannie dobieramy składniki posiłków, chętniej też sięgamy po świeże warzywa i owoce. Takie superśniadanie staje się nie tylko źródłem witamin, ale przede wszystkim przyjemnością. A przecież na taki rarytas możemy sobie pozwolić każdego dnia. Nawet liczne obowiązki i intensywna praca nie są przeszkodą dla tych, którzy weekendowe przyzwyczajenia chcą wprowadzić do codziennego menu. Jak to zrobić? To proste. Każdy pożywny posiłek może stać się jeszcze lepszym sposobem na rozpoczęcie dnia, jeśli dodatkiem do niego stanie się szklanka owocowego soku – to szybki i prosty sposób na zapewnienie sobie porannej porcji witamin, składników odżywczych czy antyoksynadtów. Do tego, w przeciwieństwie do świeżych warzyw i owoców, jest łatwo dostępny o każdej porze roku. Soki to mały dodatek, który w wielkim stopniu wpływa na nasze samopoczucie oraz zdrowie. Potwierdzają to badania. Zbawiennemu wpływowi soków na ludzki organizm sporo miejsca poświęciły amerykańskie specjalistki z zakresu żywienia – Cherie Calbom i Maureen Keane. Ekspertki z USA widzą w sokach najlepszy sposób na oczyszczenie organizmu z toksyn. Dzięki temu soki pozwalają zachowywać siły, zdrowie i młodzieńczy wygląd. Obok pełnoziarnistych produktów i roślin strączkowych, to właśnie soki powinny być stałym elementem naszych codziennych posiłków.
Jeśli regularne picie soków połączy się z dobrymi nawykami żywieniowymi z weekendu, powstaje sprawdzona recepta na zdrowie. Przyjmując założenie, że środa to mała sobota, a soki to obok owoców i warzyw jeden z produktów, które powinny pojawiać się w codziennym menu pięć razy, otrzymamy prosty przepis na zdrowe odżywianie. Traktując każdy dzień jak sobotę i niedzielę oraz pijąc przy tym odpowiednią ilość pozbawionego konserwantów i sztucznych barwników soku na śniadanie, możemy skuteczniej zadbać o swoje zdrowie i zapewnić sobie dawkę witamin niezbędnych do walki z codziennymi wyzwaniami.