Cannelloni nadziewane szpinakiem, zapiekane serem żółtym

wloskie-canneloni-z-serem

Składniki na danie – Cannelloni nadziewane szpinakiem, zapiekane serem żółtym:

▪ 500 g szpinaku (może być mrożony)

▪ paczka makaronu cannelloni (ok. 250 g)

▪ 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki lub Podlaskiego w bloku

▪ 1 jajko

▪ 2 ząbki czosnku

▪ 150 ml śmietany 18%

▪ 2 łyżki oliwy

▪ sól i pieprz

Przygotowanie:

Świeży szpinak umyć, usunąć ogonki i dusić na patelni aż będzie miękki (mrożony również można w ten sposób rozmrozić). Przed końcem duszenia wbić jajko, dodać posiekany czosnek i doprawić solą i pieprzem. Dodać połowę śmietany. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach i połowę wymieszać ze lekko wystygniętym szpinakiem. Całość podgrzać i ponownie wymieszać. Cannelloni zanurzyć we wrzątku na ok. 3 minuty – makaron stanie się bardziej miękki, co ułatwi nadziewanie go farszem. Następnie delikatnie odsączyć, napełnić rurki szpinakowym farszem i układać w naoliwionej wcześniej formie żaroodpornej. Na koniec całość polać resztą śmietany, posypać żółtym serem, startym na tarce o grubych oczkach. Zapiekać ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (219 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...