Cannelloni nadziewane szpinakiem, zapiekane serem żółtym
Składniki na danie – Cannelloni nadziewane szpinakiem, zapiekane serem żółtym:
▪ 500 g szpinaku (może być mrożony)
▪ paczka makaronu cannelloni (ok. 250 g)
▪ 200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki lub Podlaskiego w bloku
▪ 1 jajko
▪ 2 ząbki czosnku
▪ 150 ml śmietany 18%
▪ 2 łyżki oliwy
▪ sól i pieprz
Przygotowanie:
Świeży szpinak umyć, usunąć ogonki i dusić na patelni aż będzie miękki (mrożony również można w ten sposób rozmrozić). Przed końcem duszenia wbić jajko, dodać posiekany czosnek i doprawić solą i pieprzem. Dodać połowę śmietany. Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach i połowę wymieszać ze lekko wystygniętym szpinakiem. Całość podgrzać i ponownie wymieszać. Cannelloni zanurzyć we wrzątku na ok. 3 minuty – makaron stanie się bardziej miękki, co ułatwi nadziewanie go farszem. Następnie delikatnie odsączyć, napełnić rurki szpinakowym farszem i układać w naoliwionej wcześniej formie żaroodpornej. Na koniec całość polać resztą śmietany, posypać żółtym serem, startym na tarce o grubych oczkach. Zapiekać ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.