Camembert na różne sposoby

Camembert to jeden z tych gatunków sera, które najczęściej kojarzymy z wykwintną kolacją, wystawnym obiadem lub elegancką deską serów serwowaną podczas spotkań towarzyskich. Jak przełamać ten stereotyp?

Kanapka z camembert

To niewiarygodne jak cudowne smaki można wydobyć z mleka dzięki starannemu sposobowi warzenia oraz procesowi dojrzewania sera. Ten kremowy, biały krążek otoczony aksamitną skórką, to nie tylko nieoceniony składnik wysublimowanych potraw podawanych podczas uroczystych spotkań. To przede wszystkim przysmak, którego wyjątkowy smak okazuje się być uniwersalną bazą do każdej niemal potrawy. Wysokogatunkowe sery charakteryzują się niezwykle złożonym smakiem. Dotyczy to zarówno dojrzałych, intensywnych serów, jak i tych świeżych i łagodnych. Być może to właśnie dzięki temu, camembert tak idealnie współgra się z wieloma produktami, tworząc w ten sposób niezrównane potrawy.

Jego wyjątkowość tkwi także w tym, że sam w sobie może stanowić zarówno pożywną i szybką przekąskę, jak również bazę prawdziwej kulinarnej uczty. Sery pleśniowe to niewyczerpane źródło inspiracji do tworzenia własnych przepisów, tutaj ogranicza nas tylko wyobraźnia i nasze poczucie smaku.

Jeśli szukasz inspirujących, a przy tym prostych pomysłów na wykorzystanie camembert w swoim codziennym jadłospisie, to z pewnością zainteresują Cię nasze propozycje na śniadanie, obiad oraz deser. Bon Appétit!

 

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Niezbędną dawkę energii dostarczy Ci szybka i  smaczna francuska kanapka z camembert, którą przygotujesz w zaledwie 2 minuty.

Na przekrojonej wzdłuż bagietce połóż wędlinę (szynkę lub polędwicę), plasterki sera camembert – według uznania i apetytu, oraz kilka listków świeżej rukoli. Przełóż górną częścią pieczywa i voilà!

Wołowina z camembert

Polędwica wołowa z camembert to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny.

Będziesz potrzebować:

1 Camembert (np. Merci Chef ! 100 g z pieprzem)

4 kawałki wołowiny (polędwica)

50g pieprzu ręcznie rozgniecionego

10ml oleju

30ml koniaku

sól do smaku

100ml śmietany

200ml bulionu wołowego

Obtocz kawałki wołowiny w zmielonym pieprzu, a następnie pozbądź się jego nadmiaru. Pokrój w tym czasie camembert na ok. 1cm plasterki. Na patelni podgrzej olej i opiecz kawałki mięsa z każdej strony na dużym płomieniu. Posolić i podlej odrobiną koniaku. Zdejmij mięso z ognia i połóż na każdym kawałku plastry camembert, a następnie włóż do rozgrzanego do 150°C piekarnika i piecz przez ok. 5 minut. W tym czasie wlej na patelnię gęsty bulion wołowy, zmniejsz jego objętość i dodaj śmietanę. Podgrzewaj tak długo, aż sos osiągnie jednolitą konsystencję. Wyciągnij kawałki mięsa, rozłóż na talerzach i polej sosem z pieprzem bezpośrednio na ser.

Idealnym dodatkiem będzie ulubiona sałatka ze świeżych warzyw oraz chrupiące frytki lub talarki.

 

Deser – czyli przepyszna słodka wariacja na temat camembert.

Zetrzyj na tarce jedno jabłko i wymieszaj je z łyżeczką cynamonu. Następnie podsmaż krążek camembert (np. Merci Chef !) na patelni, aż do momentu gdy jego środek zacznie topnieć. Wtedy możesz zdjąć go z patelni, nie wyłączając ognia. Zamiast niego na tej samej patelni spraż na małym ogniu przygotowane wcześniej jabłko z cynamonem. Gdy będzie już gotowe ułóż na krążku sera.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (137 głosów, średnia: 4,43 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. m258  13 września 2012 12:04

    Jej jak ta polędwica wołowa wygląda smakowicie!!! Aż się głodna zrobiłam!!! I frytki do tego – no moje marzenie! Proszę nie wrzucać takich pyszności w porze obiadowej, bo nie wytrzymam! Ja dopiero zaczynam robić ruskie pirogi a tu już od samego patrzenia burczy mi w brzuchu!!! 🙂

    Odpowiedz
  2. Ewa  15 marca 2013 21:12

    Bardzo interesujące!

    Odpowiedz
  3. scrabble  20 kwietnia 2015 13:46

    Pycha.

    Odpowiedz
  4. Joanna007  11 grudnia 2016 20:32

    Ale piękny przezroczysty talerz 🙂 Chciałabym takie mieć.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany