Cała prawda o Musztardzie – przed zbliżającym się Światowym Dniem Musztardy

Od 1991r z inicjatywy kustosza Muzeum Musztardy w Mount Horeb Barry?ego Levenson?a, co roku w każdą pierwszą niedzielę sierpnia obchodzony jest Światowy Dzień Musztardy. W Polsce popularyzatorem tego smakowitego święta jest marka KAMIS ? producent doskonałej i największej na polskim rynku oferty i smaków musztard. Z okazji zbliżającego się tego miłego dnia dla wszystkich smakoszy, przygotowaliśmy garść informacji o tym niezastąpionym dodatku do wielu potraw. Uwaga – mamy w planie dla Was także konkursy – już wkrótce!

musztarda

Znana od wieków i  najlepsza od wieków

Musztarda jest znana ludziom już ponad dwa tysiące lat! Jeden z pierwszych przepisów na jej przygotowanie pochodzi z 42 r. Nazywana była przez starożytnych Rzymian palącym sokiem. Za czasów Karola Wielkiego musztarda, głównie dzięki masowej uprawie gorczycy przeżywała szczyt popularności. W 1650 r. tylko w samym Paryżu działało już 600 zakładów produkujących musztardę?

Gorczyca – sekret musztardy

Gorczyca pochodzi głównie z rejonu Morza Śródziemnego oraz Europy południowo-wschodniej. Występuje również w Azji i Ameryce Północnej. Jako przyprawa znana jest od tysięcy lat. Ludy sumeryjskie używały jej nasion  jako składnika maści leczniczych. Starożytni Rzymianie zaś stosowali gorczycę również jako afrodyzjak, dodając do eliksirów miłosnych.

Musztardę robi się właśnie z gorczycy. To właśnie jej musztarda zawdzięcza swój smak i aromat. Istnieją dwie główne odmiany tej rośliny: biała (zwaną też czasem jasną lub żółtą, łac. Sinapis alba) i czarna (Brassica nigra). Inne popularne gatunki gorczycy to sarepska (Brassica juncea) oraz perska (Brassica eruca). O smaku musztardy w głównej mierze decyduje jakość ziarna gorczycy oraz przyprawy. Im wyższa jakość ziarna gorczycy, tym doskonalszy smak musztardy, im staranniejsza kompozycja przypraw, tym ciekawszy efekt końcowy.

Muzeum Musztardy istnieje!

Musztarda ma tak zagorzałych wielbicieli, że z ich inicjatywy powstało największe na świecie Muzeum Musztardy w Mount Horeb w stanie Wisconsin w USA. Zbiory muzeum obejmują ponad cztery tysiące opakowań szklanych, plastikowych i metalowych z najsmaczniejszymi rodzajami musztardy zebranymi w Stanach Zjednoczonych oraz w ponad 60 krajach świata.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (261 głosów, średnia: 4,59 z 5)
loading... zapisuję głos...