Burger wołowy po polsku

Autorski przepis znanego szefa kuchni Adama Chrząstowskiego w ramach akcji „Weź się za wołowinę”. Oto domowy burger wołowy serwowany na sposób polski

Składniki na burger wołowy po polsku:

  • 750 g mielonej łopatki wołowej
  • ¼  cebuli drobno posiekanej
  • 2 szczypty mielonej ostrej papryki
  • pieprz świeżo mielony
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka rozmącone
  • 100ml bulionu wołowego
  • 8 kromek chleba pytlowego
  • 4 plastry pomidora malinowego bez skórki
  • 4 plastry czerwonej cebuli
  • 12 plastrów ogórka kiszonego
    4 łyżki serka naturalnego kremowego
  • 200g kurek najlepiej świeżych
  • 50 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 4 łyżki siekanej natki pietruszki
  • masło klarowane
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

Wykonanie:

Mięso wymieszaj z siekaną cebulą, ostra parką, pieprzem i solą, tartą bułką, rozmąconym jajkiem i bulionem. Mieszaj dokładnie aż mięso zemulguje i uformuj burgery. Kurki posiekaj i usmaż z czosnkiem oraz kostką z boczku wędzonego. Gdy puszczą wodę zmniejsz ogień i duś do całkowitego odparowania płynu. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wymieszaj z natką pietruszki.

Na klarowanym maśle obsmaż kromki chleba. Posmaruj je serkiem, a na 4 nałóż duszone kurki. Smaż lub grilluj burgery do ulubionego wysmażenia, ułóż na kromkach z grzybami, przykryj plastrami pomidora, cebuli i ogórka.

Burger-wolowy-po-polsku

 

 

ADAM-CHRZASTOWSKIAdam Chrząstowski – współprowadzący program kulinarny Alfabet Kulinarny Kurta Schellera w Polsacie. Prowadzący programy kulinarne w Kuchni +: Adam Po Pracy, Adam Po Pracy 2, Adam Po Pracy 3, Adam w Sieci Patenty i Triki. Felietonista Food Service i autor bloga chefadam.pl oraz adamchrzastowski.natemat.pl.

W 2011 wybrany głównym konsultantem kulinarnym w Departamencie Koordynacji Przewodnictwa Polski w Radzie Unii Europejskiej MSZ. Jako kucharz Prezydencji był odpowiedzialny za utrzymanie standardów kulinarnych imprez wyższego szczebla organizowanych w Polsce przez MSZ w czasie trwania Prezydencji.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (109 głosów, średnia: 4,46 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  19 września 2014 12:11

    Bez bułki wygląda dziwnie, ale pewnie i tak jest pyszny.

    Odpowiedz
  2. bbo  19 września 2014 14:38

    Zjadłabym, ale wołowinę musiałabym sama dobrze wysmażyć.

    Odpowiedz
  3. efffciaa  25 marca 2016 18:07

    Ciekawa jestem dlaczego to danie nazywa się burgerem wołowym po polsku ? Może dlatego , że są do niego dodatkiem ogórki kiszone zamiast konserwowych , które w innych krajach uważane są poi prostu za zepsute ? I nikt ich nie je ?\

    Odpowiedz
  4. blogujemytestujemy  16 czerwca 2016 16:33

    Burger wołowy po polsku 🙂 ładnie wygląda,ale jestem ciekawa czy równie dobrze smakuje..

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany