Burger wołowy po polsku
Autorski przepis znanego szefa kuchni Adama Chrząstowskiego w ramach akcji „Weź się za wołowinę”. Oto domowy burger wołowy serwowany na sposób polski
Składniki na burger wołowy po polsku:
- 750 g mielonej łopatki wołowej
- ¼ cebuli drobno posiekanej
- 2 szczypty mielonej ostrej papryki
- pieprz świeżo mielony
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 jajka rozmącone
- 100ml bulionu wołowego
- 8 kromek chleba pytlowego
- 4 plastry pomidora malinowego bez skórki
- 4 plastry czerwonej cebuli
- 12 plastrów ogórka kiszonego
4 łyżki serka naturalnego kremowego - 200g kurek najlepiej świeżych
- 50 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 4 łyżki siekanej natki pietruszki
- masło klarowane
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Mięso wymieszaj z siekaną cebulą, ostra parką, pieprzem i solą, tartą bułką, rozmąconym jajkiem i bulionem. Mieszaj dokładnie aż mięso zemulguje i uformuj burgery. Kurki posiekaj i usmaż z czosnkiem oraz kostką z boczku wędzonego. Gdy puszczą wodę zmniejsz ogień i duś do całkowitego odparowania płynu. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową i wymieszaj z natką pietruszki.
Na klarowanym maśle obsmaż kromki chleba. Posmaruj je serkiem, a na 4 nałóż duszone kurki. Smaż lub grilluj burgery do ulubionego wysmażenia, ułóż na kromkach z grzybami, przykryj plastrami pomidora, cebuli i ogórka.
Adam Chrząstowski – współprowadzący program kulinarny Alfabet Kulinarny Kurta Schellera w Polsacie. Prowadzący programy kulinarne w Kuchni +: Adam Po Pracy, Adam Po Pracy 2, Adam Po Pracy 3, Adam w Sieci Patenty i Triki. Felietonista Food Service i autor bloga chefadam.pl oraz adamchrzastowski.natemat.pl.
W 2011 wybrany głównym konsultantem kulinarnym w Departamencie Koordynacji Przewodnictwa Polski w Radzie Unii Europejskiej MSZ. Jako kucharz Prezydencji był odpowiedzialny za utrzymanie standardów kulinarnych imprez wyższego szczebla organizowanych w Polsce przez MSZ w czasie trwania Prezydencji.