Buraki z kozim serem
Przepis na buraki z kozim serem pochodzi z kuchni marokańskiej. Świetnym źródłem czerpania inspiracji na dania tej kuchni jest program Jenny Morris (Polsat Food Network, poniedziałek – piątek 17:30), w którym znana podróżniczka i szefowa kuchni podróżuje przez cały kraj w poszukiwaniu niepowtarzalnych połączeń smakowych.
Sos:
- sól do smaku
- 1 ząbek czosnku, zgnieciony
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka świeżej skórki z pomarańczy, posiekanej
- 1 łyżka świeżych liści tymianku, drobno posiekanych
- 2/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
- 10 ml czerwonego octu winnego
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
Paszteciki z sera koziego:
- 120g sera koziego, podzielonego na 4 porcje
- 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
- 1 łyżka mięty, posiekanej
- 1 łyżka kolendry, posiekanej
- 5 ml oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 3 łyżki orzeszków pini, prażonych
- 1 czerwona cebula, cienko pokrojona
- 4 średnie buraki, podsmażone i obrane
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- 150g mixu sałat
Przygotowanie:
- Aby zrobić sos, połącz w moździerzu sól i czosnek, potem dodaj miód, musztardę, skórkę
z pomarańczy i liście tymianku i zmieszaj wszystko dokładnie. Przełóż do szklanej miski i wlej sok pomarańczowy i ocet winny. Dolej oliwę z oliwek i dokładnie zmieszaj, a następnie odstaw na około godzinę, aby smaki się przegryzły. - Umieść kozi ser w misce i delikatnie dodaj oliwę, sól i zioła, uważając, aby zbytnio nie naruszyć sera. Podziel ser na cztery części, tej samej wielkości co buraki. Obsyp boki sera orzeszkami pini, a na wierzchu połóż plasterek czerwonej cebuli.
- Odetnij końce buraków i przekrój na pół. Połóż wcześniej przygotowane porcje sera
z cebulą na dolnej połowie buraka i przykryj jego drugą częścią. Zabezpiecz wszystko łodygami rozmarynu. - Otocz liśćmi sałaty i podawaj z podpieczoną ciabattą.
Przepis na 4 porcje.

Antrykot wołowy z karmelizowanym burakiem i jabłkiem
Antrykot wołowy z karmelizowanym burakiem i jabłkiem Autorski przepis Chefa Kuchni Darka Kuźniaka - biorącego udział w akcji „Weź się za wołowinę”. Aromatyczne, wyjątkowo smaczne, bogate w wartość odżywczą – i łatwe do przyrządzenia w domu! Składniki: 2
Komentarze
Ładnie wygląda to danie jak takie małe warzywne hamburgery:-)
Można zabłysnąć podając taką kompozycję na talerzu.
Bardzo efektowane danie. Świetnie się prezentuje.
Bardzo ciekawy pomysł
Pomysłowa prezentacja a przepis ciekawy;) Może być pysznie;) Myślę jednak, że buraczki trzeba będzie ugotować.