Buddha Bowl – jak zrobić szybkie i smaczne kompozycje? 2 łatwe przepisy
Spis treści:
Buddha Bowl (Miska Buddhy) polega na tworzeniu bogatych w błonnik kolorowych kompozycji łączących w sobie pełnoziarniste produkty oraz warzywa, grzyby lub (rzadziej) owoce. Jeżeli lubicie zdrowe rozwiązania żywieniowe i chciałybyście zaserwować sobie miseczkę pełną witamin i minerałów przeczytajcie, jak przygotować ją w szybki i smaczny sposób!
Jak zrobić szybkie i smaczne kompozycje Buddha Bowl? 4 najważniejsze porady
1. Gotuj lub piecz warzywa „hurtowo”
Zdrowe odżywianie to z pewnością wspaniały i godny podziwu pomysł, ale w praktyce trudno realizować go regularnie. Żeby uniknąć pokusy zamiany porcji zdrowego obiadu na Mcdrive, przygotuj składniki do buddha bowl jeszcze przed jej skomponowaniem. W niedzielny wieczór ugotuj cały garnek (lub upiecz blachę) warzyw, a kiedy ostygną zamknij je w pojemniku do przechowywania żywności i przechowaj w lodówce. Na początku tygodnia będziesz mogła błyskawicznie stworzyć z nich wybraną kompozycję!
2. Krojone warzywa
Krojenie warzyw to czasochłonne zajęcie, szczególnie jeśli nie jesteś Karolem Okrasą, który wywija nożem z prędkością światła, dlatego ułatw sobie życie, kupując pokrojone warzywa i porwaną sałatę albo również pokrój je wcześniej (w wolnej chwili) i przechowuj w słoikach.
3. Pełne ziarna w niepełnym czasie
Wybierając kasze czy ryż szukaj tych, które gotują się w najkrótszym czasie. Idealnym rozwiązaniem będzie komosa ryżowa, kasza jaglana oraz różne kasze w drobnoziarnistej postaci (np. drobnoziarnista wersja kaszy jęczmiennej).
4. Komponuj z fantazją
Tworząc Buddha Bowl musisz pamiętać, że nie musisz ściśle trzymać się konkretnych przepisów. Z łatwością połączysz składniki w odpowiedni sposób stosując się do zaledwie jednej zasady.:
W Buddha Bowl zawsze powinno znaleźć się:
- coś miękkiego (np. awokado, gotowane jajko lub grillowane warzywa np. jarmuż)
- coś chrupiącego (np. świeże warzywa)
- coś do żucia (np. ryż, kasza, granola)
Przepisy na pełnowartościowe Buddha Bowl
Buddha Bowl z pieczarkami, ciecierzycą, szpianakiem i Tahini
SKŁADNIKI:
– 4 marchewki
– 5 łyżek ciecierzycy
– 8 małych brązowych pieczarek oczyszczonych i z uciętymi nóżkami
– 4 upieczone ząbki czosnku
– sok wyciśnięty z połówki cytryny
– 2 pasternaki (lub 2 pokrojone słodkie ziemniaki )
– 2 garści świeżego szpinaku
– czerwona cebulka
– odrobina octu balsamicznego
– 3 łyżki Tahini
– szczypta soli, pieprzu, kminku
Sposób wykonania:
Upiecz warzywa i kapelusze pieczarek na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skrapiając je uprzednio sokiem z cytryny. Wrzuć szpinak i ciecierzycę na patelnię z gotującą się na dnie połową szklanki wody i gotuj na średnim ogniu i gotuj tak aż ciecierzyca się podgrzeje, a szpinak lekko zwiędnie. Gotowe warzywa i ciecierzycę ułóż w miseczce (lub 2 miseczkach). W blenderze przygotuj dressing: tahini połącz z drobno posiekanym zgrillowanym lub upieczonym czosnkiem, dodaj odrobinę octu balsamicznego, kminek, odrobinę wody, soli, pieprzu. Opcjonalnie
możesz też dodać trochę jogurtu naturalnego lub śmietany. Gotowe!
Buddha Bowl z dzikim ryżem, awokado, jajkami i miętą
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE:
– szklanka dzikiego ryżu
– 3 szklanki bulionu lub wody
– posiekany ząbek czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżki octu ryżowego
– łyżka siekanej świeżej mięty
– szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
Na wierzch:
– łyżka pokrojonego szpinaku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– łyżka octu ryżowego
– 1/4 szklanki ziaren granatu
– pomarańcza podzielona na kawałki
– 1/4 szklanki pestek dyni (obranych)
– połowa awokado w plasterkach
– 2 jajka ugotowane na twardo
– sól i pieprz
Sposób wykonania
Zalać ryż bulionem lub wodą, ustawić na średnio wysokim ogniu i wrzucić do środka czosnek. Kiedy woda/bulion zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i gotować go momentu, gdy ryż wchłonie płyn (ok. 17 minut). Lekko wystudź gotowy ryż, po czym wymieszaj go z miętą, oliwą, octem ryżowym, solą i pieprzem. W miseczkach ułóż szpinak i skrop go oliwą i octem ryżowym, obok ułóż ryż i nakryj go częścią szpinaku. Ułóż resztę składników na wierzchu. Smacznego!