Brzoskwiniowo – malinowa tarta

Przepis na ciasto: Brzoskwiniowo – malinowa tarta  jest opracowany przez Ann Olson z autorskiego programu emitowanego w Polsat Food Network.

Brzoskwiniowo – malinowa tarta

fot. mat. nadesłane Polsat Food Network

Składniki na ciasto: Brzoskwiniowo – malinowa tarta

  • 55g i 2 łyżki niesolonego masła w temp.
    pokojowej
  • 55g i 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko jajka, ugotowanego na twardo
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 310g mąki
  • ¼ łyżeczki soli

Nadzienie

  • 240ml półtłustego mleka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy
  • 3 żółtka
  • 60g cukru
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki niesolonego masła
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego /opcjonalnie brandy
  • 2 brzoskwinie, obrane i pokrojone na plasterki
  • 210g świeżych malin
  • 60g dżemu jabłkowego

Przygotowanie

Ubij masło z cukrem pudrem na gładką masę. „Przeciśnij” żółtko ugotowane na twardo przez sitko, dodaj surowe żółtko i wanilię. Dodaj do masła i mieszaj, aż wszystko dokładnie się połączy.

Dodaj mąkę i sól do maślanej mikstury. Uformuj ciasto w płaski okrąg, owiń folią spożywczą
i schłodź, aż będzie twarde (około 2 godzin).

Delikatnie rozwałkuj ciasto, aż odrobinę zmięknie. Wyłóż nim formę do tarty. Ponownie schłodź ciasto (już w foremce) – tym razem przez około 30 minut. Nagrzej piekarnik do 180°C.

Po schłodzeniu, dno tarty ponakłuwaj widelcem. Piecz przez około 20 minut, aż brzegi będą brązowe. Odstaw do wystygnięcia.

Nadzienie: odlej z mleka 2 łyżki. Do reszty dodaj wanilię, skórkę z pomarańczy i gotuj na średnim ogniu. Ubij żółtka jajek z cukrem i mąką kukurydzianą oraz pozostałymi dwoma łyżkami mleka. Tuż przed tym, jak mleko się zagotuje, zdejmij je z ognia i przelej do miseczki z mlekiem i mąką kukurydzianą, a następnie wlej wszyszystko z powrotem do garnka. Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje – około 5 minut. W osobnej miseczce przygotuj masło. Gdy krem zgęstnieje, zdejmij go z ognia i przelej przez sitko do miski z masłem. Mieszaj, aż masło się rozpuści i połączy z kremem. Dodaj likier (jeśli go używasz) i przykryj folią spożywczą w taki sposób, aby folia przylegała do kremu. Odstaw do wystygnięcia, a następnie schłodź w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie przemieszaj krem, aby trochę zmiękł i rozprowadź go równo po cieście. Ułóż plasterki brzoskwiń i maliny na kremie.

Nad średnim ogniem podgrzej dżem jabłkowy. Posmaruj maliny i brzoskwinie podgrzanym dżemem jabłkowym i odstaw do ostygnięcia.

Tartę najlepiej podawać tego samego dnia, ale może być przechowywana w lodówce przez jeden dzień.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (223 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...