Brytyjski pudding świąteczny ze śliwką kalifornijską, porto i wiśniami

Brytyjski pudding świąteczny8 porcji, czas przygotowania: 20 minut, czas gotowania: 3 godziny

Składniki:

  • 400 g posiekanych śliwek kalifornijskich
  • 100 g posiekanych suszonych wiśni
  • 3 łyżki stołowe koniaku
  • 100 ml porto
  • 100 g przesianej mąki z dodatkiem proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do puddingu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, imbiru i cynamonu
  • 100 g świeżej białej bułki tartej
  • 1 łyżka stołowa syropu z melasy
  • 225 g cukru trzcinowego
  • 50 g posiekanych migdałów bez skórki
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych
  • sok i starta skórka z jednej pomarańczy
  • 1 starte jabłko
  • 3 duże lekko roztrzepane jajka

Przygotowanie: 

Do przyrządzenia potrawy będą potrzebne: miska (forma) do budyniu o pojemności 1.1 litra, papier do pieczenia, folia spożywcza i trochę sznurka.
Do miski wrzucić śliwki i wiśnie, dodać do nich koniak i porto. Odstawić na 1 godzinę lub jeśli nie ma na to czasu, pozostawić na 15 minut, aby śliwki kalifornijskie i wiśnie dobrze namokły. W dużej misce wymieszać mąkę i przyprawy. Dodać bułkę tartą, syrop z melasy, cukier, orzechy, startą skórkę z pomarańczy i starte jabłko. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki aż się równo połączą, dodać na wierzch namoczone wcześniej śliwki i wiśnie, wlać sos, który pozostał po namoczeniu owoców, dodać sok z wyciśniętej pomarańczy. Całość wymieszać. Następnie dodać jajka i mieszać do momentu aż cała masa osiągnie gęstą konsystencję.
Masę przełożyć do wcześniej przygotowanej miski (formy) do budyniu, przykryć dopasowanym kawałkiem papieru do pieczenia. Następnie miskę zabezpieczyć folią spożywczą i dokładnie obwiązać sznurkiem. Tak przygotowany pudding umieścić w garnku z wrzącą wodą (poziom wody powinien sięgać do połowy miski) i gotować na małym ogniu przez 3 godziny pod uchylonym przykryciem. Jak tylko woda w garnku zacznie wyparowywać pod wpływem gotowania, należy stopniowo uzupełniać jej poziom. Po upływie tego czasu, wyjąć miskę z puddingiem z kąpieli parowej, usunąć folię i papier do pieczenia. Pozostawić pudding do odstania i po 10 minutach podawać do stołu.
Dobra rada: Aby odgrzać brytyjski  pudding świąteczny przed podaniem, postępować jak w trakcie jego gotowania, usuwając folię spożywczą i papier do pieczenia.
Pudding można przechowywać w chłodnym miejscu nawet do 9 miesięcy, należy go wówczas przykryć nowym kawałkiem papieru do pieczenia, zabezpieczyć folią spożywczą i sznurkiem. Przed ponownym podaniem, należy umieścić miskę z puddingiem w kąpieli parowej i podgrzewać przez półtorej godziny lub odgrzać w kuchence mikrofalowej przez 10 minut na dużej mocy.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (196 głosów, średnia: 4,49 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  9 grudnia 2014 06:45

    Brytyjska kuchnia mnie nie przekonuje.

    Odpowiedz
  2. martucha180  9 grudnia 2014 13:14

    Za dużo roboty.

    Odpowiedz
  3. bbo  11 grudnia 2014 12:27

    Tylko żeby tam rodzynek nie było!

    Odpowiedz
  4. Kmakolagwa  24 marca 2015 09:49

    Świetny przepis.

    Odpowiedz
  5. Agnieszka  31 października 2015 14:44

    Zgadzam się, świetny

    Odpowiedz
  6. Agnieszka  13 listopada 2015 12:27

    Pyszotka

    Odpowiedz
  7. efffciaa  4 marca 2016 21:56

    Anglicy mają tak dużo różnych przepisów na puddingi ile my mamy na przyrządzenie filetów z kurczaków , a może jeszcze więcej , Nie wiem czemu są tak nimi zachwyceni .

    Odpowiedz
  8. Aneta  7 grudnia 2016 12:22

    Aż ślinka cieknie! 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany