Brytyjski pudding świąteczny ze śliwką kalifornijską, porto i wiśniami
8 porcji, czas przygotowania: 20 minut, czas gotowania: 3 godziny
Składniki:
- 400 g posiekanych śliwek kalifornijskich
- 100 g posiekanych suszonych wiśni
- 3 łyżki stołowe koniaku
- 100 ml porto
- 100 g przesianej mąki z dodatkiem proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do puddingu
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, imbiru i cynamonu
- 100 g świeżej białej bułki tartej
- 1 łyżka stołowa syropu z melasy
- 225 g cukru trzcinowego
- 50 g posiekanych migdałów bez skórki
- 50 g posiekanych orzechów laskowych
- sok i starta skórka z jednej pomarańczy
- 1 starte jabłko
- 3 duże lekko roztrzepane jajka
Przygotowanie:
Do przyrządzenia potrawy będą potrzebne: miska (forma) do budyniu o pojemności 1.1 litra, papier do pieczenia, folia spożywcza i trochę sznurka.
Do miski wrzucić śliwki i wiśnie, dodać do nich koniak i porto. Odstawić na 1 godzinę lub jeśli nie ma na to czasu, pozostawić na 15 minut, aby śliwki kalifornijskie i wiśnie dobrze namokły. W dużej misce wymieszać mąkę i przyprawy. Dodać bułkę tartą, syrop z melasy, cukier, orzechy, startą skórkę z pomarańczy i starte jabłko. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki aż się równo połączą, dodać na wierzch namoczone wcześniej śliwki i wiśnie, wlać sos, który pozostał po namoczeniu owoców, dodać sok z wyciśniętej pomarańczy. Całość wymieszać. Następnie dodać jajka i mieszać do momentu aż cała masa osiągnie gęstą konsystencję.
Masę przełożyć do wcześniej przygotowanej miski (formy) do budyniu, przykryć dopasowanym kawałkiem papieru do pieczenia. Następnie miskę zabezpieczyć folią spożywczą i dokładnie obwiązać sznurkiem. Tak przygotowany pudding umieścić w garnku z wrzącą wodą (poziom wody powinien sięgać do połowy miski) i gotować na małym ogniu przez 3 godziny pod uchylonym przykryciem. Jak tylko woda w garnku zacznie wyparowywać pod wpływem gotowania, należy stopniowo uzupełniać jej poziom. Po upływie tego czasu, wyjąć miskę z puddingiem z kąpieli parowej, usunąć folię i papier do pieczenia. Pozostawić pudding do odstania i po 10 minutach podawać do stołu.
Dobra rada: Aby odgrzać brytyjski pudding świąteczny przed podaniem, postępować jak w trakcie jego gotowania, usuwając folię spożywczą i papier do pieczenia.
Pudding można przechowywać w chłodnym miejscu nawet do 9 miesięcy, należy go wówczas przykryć nowym kawałkiem papieru do pieczenia, zabezpieczyć folią spożywczą i sznurkiem. Przed ponownym podaniem, należy umieścić miskę z puddingiem w kąpieli parowej i podgrzewać przez półtorej godziny lub odgrzać w kuchence mikrofalowej przez 10 minut na dużej mocy.
Komentarze
Brytyjska kuchnia mnie nie przekonuje.
Za dużo roboty.
Tylko żeby tam rodzynek nie było!
Świetny przepis.
Zgadzam się, świetny
Pyszotka
Anglicy mają tak dużo różnych przepisów na puddingi ile my mamy na przyrządzenie filetów z kurczaków , a może jeszcze więcej , Nie wiem czemu są tak nimi zachwyceni .
Aż ślinka cieknie! 🙂