Brytyjski pudding świąteczny ze śliwką kalifornijską, porto i wiśniami
8 porcji, czas przygotowania: 20 minut, czas gotowania: 3 godziny
Składniki:
- 400 g posiekanych śliwek kalifornijskich
- 100 g posiekanych suszonych wiśni
- 3 łyżki stołowe koniaku
- 100 ml porto
- 100 g przesianej mąki z dodatkiem proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do puddingu
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków, imbiru i cynamonu
- 100 g świeżej białej bułki tartej
- 1 łyżka stołowa syropu z melasy
- 225 g cukru trzcinowego
- 50 g posiekanych migdałów bez skórki
- 50 g posiekanych orzechów laskowych
- sok i starta skórka z jednej pomarańczy
- 1 starte jabłko
- 3 duże lekko roztrzepane jajka
Przygotowanie:
Do przyrządzenia potrawy będą potrzebne: miska (forma) do budyniu o pojemności 1.1 litra, papier do pieczenia, folia spożywcza i trochę sznurka.
Do miski wrzucić śliwki i wiśnie, dodać do nich koniak i porto. Odstawić na 1 godzinę lub jeśli nie ma na to czasu, pozostawić na 15 minut, aby śliwki kalifornijskie i wiśnie dobrze namokły. W dużej misce wymieszać mąkę i przyprawy. Dodać bułkę tartą, syrop z melasy, cukier, orzechy, startą skórkę z pomarańczy i starte jabłko. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki aż się równo połączą, dodać na wierzch namoczone wcześniej śliwki i wiśnie, wlać sos, który pozostał po namoczeniu owoców, dodać sok z wyciśniętej pomarańczy. Całość wymieszać. Następnie dodać jajka i mieszać do momentu aż cała masa osiągnie gęstą konsystencję.
Masę przełożyć do wcześniej przygotowanej miski (formy) do budyniu, przykryć dopasowanym kawałkiem papieru do pieczenia. Następnie miskę zabezpieczyć folią spożywczą i dokładnie obwiązać sznurkiem. Tak przygotowany pudding umieścić w garnku z wrzącą wodą (poziom wody powinien sięgać do połowy miski) i gotować na małym ogniu przez 3 godziny pod uchylonym przykryciem. Jak tylko woda w garnku zacznie wyparowywać pod wpływem gotowania, należy stopniowo uzupełniać jej poziom. Po upływie tego czasu, wyjąć miskę z puddingiem z kąpieli parowej, usunąć folię i papier do pieczenia. Pozostawić pudding do odstania i po 10 minutach podawać do stołu.
Dobra rada: Aby odgrzać brytyjski pudding świąteczny przed podaniem, postępować jak w trakcie jego gotowania, usuwając folię spożywczą i papier do pieczenia.
Pudding można przechowywać w chłodnym miejscu nawet do 9 miesięcy, należy go wówczas przykryć nowym kawałkiem papieru do pieczenia, zabezpieczyć folią spożywczą i sznurkiem. Przed ponownym podaniem, należy umieścić miskę z puddingiem w kąpieli parowej i podgrzewać przez półtorej godziny lub odgrzać w kuchence mikrofalowej przez 10 minut na dużej mocy.