Brytyjski indyk faszerowany mięsem mielonym i szałwią

Brytyjski_indyk_ze_sliwką_kalifornijska_foto_California_Prune_BoardBrytyjski indyk faszerowany mięsem mielonym i szałwią

4 porcje,

przygotowanie/czas pieczenia dania brytyjski indyk faszerowany mięsem mielonym i szałwią: 40 minut

Składniki:

  • 100 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 100 g posiekanych śliwek kalifornijskich
  • 4 posiekane liście szałwii
  • 4 steki z piersi indyka
  • sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek

 

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Połączyć mięso mielone, śliwki kalifornijskie i liście szałwii, dokładnie wymieszać.

Rozłożyć na desce piersi indyka, podzielić wcześniej przygotowane mięso mielone na 4 części.
Na każdym steku z piersi indyka umieścić porcję mięsa mielonego, następnie zawinąć ściśle mięso i przekłuć wykałaczką. Tak przygotowane steki z indyka umieścić jeden obok drugiego na blasze do pieczenia, upewniając się, że części przekłute wykałaczką przylegają do dna blachy.

Doprawić mięso do smaku solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, skropić oliwą z oliwek. Umieścić w piekarniku i piec przez 20-25 minut lub do czasu aż indyk będzie upieczony w środku i zrumieniony na zewnątrz. Po tym czasie wyjąć mięso z piekarnika i odstawić na 5 minut aby odpoczęło. Następnie usunąć wykałaczki i pokroić mięso w plastry. Podawać z pieczonymi ziemniakami i warzywami.

 

Yves Rocher

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (149 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  26 listopada 2014 10:07

    Chętnie spróbowałabym…

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  26 listopada 2014 12:53

    Przepis dobry na święta.

    Odpowiedz
  3. bbo  26 listopada 2014 20:36

    Nie wiem czy brytyjskie, ja mam na to polski apetyt 😀

    Odpowiedz
  4. Kmakolagwa  23 maja 2015 18:02

    Super przepis.

    Odpowiedz
  5. Aneta  7 grudnia 2016 12:40

    Ciekawe danie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany