Brytyjski indyk faszerowany mięsem mielonym i szałwią
Brytyjski indyk faszerowany mięsem mielonym i szałwią
4 porcje,
przygotowanie/czas pieczenia dania brytyjski indyk faszerowany mięsem mielonym i szałwią: 40 minut
Składniki:
- 100 g mięsa mielonego wieprzowego
- 100 g posiekanych śliwek kalifornijskich
- 4 posiekane liście szałwii
- 4 steki z piersi indyka
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Połączyć mięso mielone, śliwki kalifornijskie i liście szałwii, dokładnie wymieszać.
Rozłożyć na desce piersi indyka, podzielić wcześniej przygotowane mięso mielone na 4 części.
Na każdym steku z piersi indyka umieścić porcję mięsa mielonego, następnie zawinąć ściśle mięso i przekłuć wykałaczką. Tak przygotowane steki z indyka umieścić jeden obok drugiego na blasze do pieczenia, upewniając się, że części przekłute wykałaczką przylegają do dna blachy.
Doprawić mięso do smaku solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, skropić oliwą z oliwek. Umieścić w piekarniku i piec przez 20-25 minut lub do czasu aż indyk będzie upieczony w środku i zrumieniony na zewnątrz. Po tym czasie wyjąć mięso z piekarnika i odstawić na 5 minut aby odpoczęło. Następnie usunąć wykałaczki i pokroić mięso w plastry. Podawać z pieczonymi ziemniakami i warzywami.