Bruschetta z serem halloumi i sosem Teriyaki Kikkoman

Bruschetta z serem halloumi

Składniki na danie – Bruschetta z serem halloumi:

120 ml (8 łyżek stołowych) sosu Teriyaki Kikkoman

150 g sera halloumi pociętego 1cm plastry

10 ml (2 łyżeczki) oliwy z oliwek

8 kromek ciabaty

1 ząbek czosnku

100 g świeżego szpinaku

4 aromatyczne pomidory doprawione pieprzem

 

Sposób przygotowania:

Wlej marynatę do płaskiego naczynia całkowicie zanurzając w niej kawałki sera, dzięki czemu wzbogacimy i podkreślimy jego smak. Wetrzyj oliwę w kromki ciabaty i ułóż na rozgrzanej patelni, aż delikatnie zarumienią się. Zdejmij kromki ciabaty z patelni i natrzyj je ząbkiem czosnku. W drugim naczyniu podgrzej łyżeczkę oliwy z oliwek, dodaj liście szpinaku i marynuj do momentu, aż delikatnie zwiędnął po czym zdejmij je z ognia. Aby przygotować ciabatę, połóż na każdą kromkę liść wcześniej przygotowanego szpinaku, na którym ułóż dwa plastry pomidora i na samym końcu plaster marynowanego sera halloumi. Ułóż na blasze i włóż do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 5-7 minut, albo do momentu kiedy ser zacznie się roztapiać.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (209 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  28 stycznia 2015 09:57

    Nie znałam tego sera.

    Odpowiedz
  2. martucha180  28 stycznia 2015 10:47

    Pora na drugie śniadanie.

    Odpowiedz
  3. bbo  29 stycznia 2015 12:24

    To ja poproszę 🙂

    Odpowiedz
  4. Hidari11  8 listopada 2015 06:22

    Nie wiem, co to ciabata 🙁
    Przepis dla mnie nowy i czekający w kolejce do wypróbowania.

    Odpowiedz
  5. as_sa  6 lipca 2016 19:40

    Pycha! uwielbiam takie przekąski

    Odpowiedz
  6. Myrcella  16 grudnia 2016 08:35

    Chyba sprobuje 🙂

    Odpowiedz
  7. stokrotkapolna  19 grudnia 2016 06:00

    Też lubię, choć jadam bardzo rzadko.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany