Bruschetta z serem halloumi i sosem Teriyaki Kikkoman
Składniki na danie – Bruschetta z serem halloumi:
120 ml (8 łyżek stołowych) sosu Teriyaki Kikkoman
150 g sera halloumi pociętego 1cm plastry
10 ml (2 łyżeczki) oliwy z oliwek
8 kromek ciabaty
1 ząbek czosnku
100 g świeżego szpinaku
4 aromatyczne pomidory doprawione pieprzem
Sposób przygotowania:
Wlej marynatę do płaskiego naczynia całkowicie zanurzając w niej kawałki sera, dzięki czemu wzbogacimy i podkreślimy jego smak. Wetrzyj oliwę w kromki ciabaty i ułóż na rozgrzanej patelni, aż delikatnie zarumienią się. Zdejmij kromki ciabaty z patelni i natrzyj je ząbkiem czosnku. W drugim naczyniu podgrzej łyżeczkę oliwy z oliwek, dodaj liście szpinaku i marynuj do momentu, aż delikatnie zwiędnął po czym zdejmij je z ognia. Aby przygotować ciabatę, połóż na każdą kromkę liść wcześniej przygotowanego szpinaku, na którym ułóż dwa plastry pomidora i na samym końcu plaster marynowanego sera halloumi. Ułóż na blasze i włóż do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 5-7 minut, albo do momentu kiedy ser zacznie się roztapiać.