Brokułowa zupa krem z migdałami i bryndzą – wg Ewy Wachowicz

Brokulowy krem z migdalami i bryndzaBrokułowa zupa krem z migdałami i bryndzą

Składniki:

  • 2-3 brokuły (ok. 600g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g bryndzy
  • 100g płatków migdałowych
  • sól
  • szczypta cukru do gotowania
  • 1 łyżka masła
  • pieprz

Opis przygotowania:

Brokuły myję, różyczki odcinam. Ponieważ robię zupę krem, zużywam też łodygi, które są równie smaczne – obieram je ze skórki i kroję na kawałki. Do osolonego wrzątku ze szczyptą cukru
(by warzywa nie straciły koloru) wrzucam najpierw właśnie łodygi. Gdy są już prawie miękkie, dodaję różyczki – te potrzebują dosłownie 5 minut. Ugotowane brokuły wyławiam łyżką cedzakową, przekładam do miksera i dolewam wodę, w której się gotowały (do 2/3 wysokości naczynia; można też użyć ręcznego blendera, trzeba jednak odlać odrobinę wywaru). Miksuję na gładki krem. Zupę przelewam do garnka, doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Gdy jest zbyt gęsta, dolewam jeszcze wody spod brokułów. Na patelni topie masło. Nie czekając aż zbrązowieje, dodaje płatki migdałów i smażę na złoty kolor. Zielony krem wlewam do głębokiego talerza, na środku daję pokruszoną bryndzę (jeśli kupuję kremową, za pomocą dwóch łyżek układam „łezki” z serka – np. w kształcie kwiatka). Zezłoconymi migdałami posypuję brzeg talerza – dookoła. Dzięki migdałowym płatkom zupa pięknie wygląda, natomiast bryndza nadaje jej ostrego charakteru.

Krem z brokułów można też podać z kleksem kwaśnej śmietany i prażonymi pestkami słonecznika. Inna wersja: ugotowane brokuły zmiksować z mlekiem, doprawić ulubionymi przyprawami. Zupę serwować posypaną parmezanem, z czosnkowymi grzankami.

 

Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Ewy Wachowicz można znaleźć w jej programie „Ewa Gotuje”, który jest emitowany na Polsat Food Network codziennie od poniedziałku do piątku  w godzinach: 9.00, 17.00 i 22.00.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (174 głosów, średnia: 4,47 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  7 grudnia 2013 16:03

    Wygląd nie do końca apetyczny, ale jestem przekonana, że danie jest przepyszne.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany