Brokułowa zupa krem z migdałami i bryndzą – wg Ewy Wachowicz
Brokułowa zupa krem z migdałami i bryndzą
Składniki:
- 2-3 brokuły (ok. 600g)
- 2 ząbki czosnku
- 100g bryndzy
- 100g płatków migdałowych
- sól
- szczypta cukru do gotowania
- 1 łyżka masła
- pieprz
Opis przygotowania:
Brokuły myję, różyczki odcinam. Ponieważ robię zupę krem, zużywam też łodygi, które są równie smaczne – obieram je ze skórki i kroję na kawałki. Do osolonego wrzątku ze szczyptą cukru
(by warzywa nie straciły koloru) wrzucam najpierw właśnie łodygi. Gdy są już prawie miękkie, dodaję różyczki – te potrzebują dosłownie 5 minut. Ugotowane brokuły wyławiam łyżką cedzakową, przekładam do miksera i dolewam wodę, w której się gotowały (do 2/3 wysokości naczynia; można też użyć ręcznego blendera, trzeba jednak odlać odrobinę wywaru). Miksuję na gładki krem. Zupę przelewam do garnka, doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Gdy jest zbyt gęsta, dolewam jeszcze wody spod brokułów. Na patelni topie masło. Nie czekając aż zbrązowieje, dodaje płatki migdałów i smażę na złoty kolor. Zielony krem wlewam do głębokiego talerza, na środku daję pokruszoną bryndzę (jeśli kupuję kremową, za pomocą dwóch łyżek układam „łezki” z serka – np. w kształcie kwiatka). Zezłoconymi migdałami posypuję brzeg talerza – dookoła. Dzięki migdałowym płatkom zupa pięknie wygląda, natomiast bryndza nadaje jej ostrego charakteru.
Krem z brokułów można też podać z kleksem kwaśnej śmietany i prażonymi pestkami słonecznika. Inna wersja: ugotowane brokuły zmiksować z mlekiem, doprawić ulubionymi przyprawami. Zupę serwować posypaną parmezanem, z czosnkowymi grzankami.
Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Ewy Wachowicz można znaleźć w jej programie „Ewa Gotuje”, który jest emitowany na Polsat Food Network codziennie od poniedziałku do piątku w godzinach: 9.00, 17.00 i 22.00.