Brokuł z pierożkiem w sałatce – proste i szybkie w przygotowaniu!
Niezapowiedziana wizyta znajomych? Romantyczna kolacja we dwoje? A może szybka przekąska po powrocie z pracy? Jeśli potrzebujesz szybko podać coś na stół, proponujemy połączenie makaronu, warzyw i sera feta w prostej i szybkiej w przygotowaniu sałatce. Zaspokoi pierwszy głód i zachwyci podniebienia gości.
Składniki:
- 200 g Makaron Międzybrodzki Pierożek
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 brokuł
- 4 pomidorki koktajlowe
- 100 g sera feta (albo inny kozi)
- 2 łyżki prażonego słonecznika
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ugotować makaron w posolonej wodzie – najlepiej aby był al dente. Odcedzić, dodać olej, wymieszać i poczekać aż wystygnie. Podzielony na różyczki brokuł ugotować we wrzątku. Zalać zimną wodą i ostudzić. Cebulę i czosnek drobno posiekać, wrzucić na patelnię. Dodać brokuł i smażyć przez 4 minuty. Uwaga, żeby się nie przypalił. Na koniec dodać makaron i wymieszać, pozostawić do ostygnięcia. Sałatkę układamy piętrami. Na samym dnie salaterki wrzucamy pokrojone w kostkę pomidorki. Następnie dodajemy ser feta i makaron z brokułami. Całość posypać uprażonym na patelni słonecznikiem.
Smacznego!