Brokuł z pierożkiem w sałatce – proste i szybkie w przygotowaniu!

Niezapowiedziana wizyta znajomych? Romantyczna kolacja we dwoje? A może szybka przekąska po powrocie z pracy? Jeśli potrzebujesz szybko podać coś na stół, proponujemy połączenie makaronu, warzyw i sera feta w prostej i szybkiej w przygotowaniu sałatce. Zaspokoi pierwszy głód i zachwyci podniebienia gości.

Brokul z pierozkiem w salatce

Składniki:

  • 200 g Makaron Międzybrodzki Pierożek
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 brokuł
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 100 g sera feta (albo inny kozi)
  • 2 łyżki prażonego słonecznika
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ugotować makaron w posolonej wodzie – najlepiej aby był al dente. Odcedzić, dodać olej, wymieszać i poczekać aż wystygnie. Podzielony na różyczki brokuł ugotować we wrzątku. Zalać zimną wodą i ostudzić. Cebulę i czosnek drobno posiekać, wrzucić na patelnię. Dodać brokuł i smażyć przez 4 minuty. Uwaga, żeby się nie przypalił. Na koniec dodać makaron i wymieszać, pozostawić do ostygnięcia. Sałatkę układamy piętrami. Na samym dnie salaterki wrzucamy pokrojone w kostkę pomidorki. Następnie dodajemy ser feta i makaron z brokułami. Całość posypać uprażonym na patelni słonecznikiem.

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (279 głosów, średnia: 4,65 z 5)
loading... zapisuję głos...