Bożonarodzeniowy łosoś z Hiszpańskimi Oliwkami
Składniki na danie – Bożonarodzeniowy łosoś z Hiszpańskimi Oliwkami:
- 800 g filetów z łososia
- 150 g hiszpańskich zielonych oliwek
- 50 g hiszpańskich czarnych oliwek
- 1 cebula dymka
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
W miseczce wymieszaj hiszpańskie czarne oliwki z 2 łyżkami oliwy z oliwek i musztardy. W oddzielnym naczyniu wymieszaj pokrojone w talarki hiszpańskie zielone oliwki z drobno posiekaną cebulą dymką oraz 4 łyżkami oliwy z oliwek. Odstaw by smaki dobrze się połączyły. Filety z łososia dopraw sola i pieprzem. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż łososia na średnim ogniu przez 4 minuty. Podawaj na półmisku udekorowanym hiszpańskimi oliwkami.