Bożonarodzeniowe dojrzewające pierniczki Ewy Wachowicz

Bożonarodzeniowe dojrzewające pierniczki przygotowane zgodnie z recepturą Ewy Wachowicz to ciastka, które zawsze wychodzą! Nie wierzysz? Spróbuj już dziś!

Spis treści:

Ewa Wachowicz pokazuje piernik w kształcie świątecznej gwiazdki

Ewa Wachowicz pokazuje upieczony piernik – fot. Polsat Food Network

Pierniki – przepis Ewy Wachowicz na najlepsze rodzinne świąteczne ciasteczka

Małymi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Chcąc już teraz poczuć ich wyjątkową atmosferę, rozpocznij przygotowania od upieczenia aromatycznych, korzennych pierniczków. Skorzystaj z niezawodnego przepisu Ewy Wachowicz na tradycyjne dojrzewające pierniczki krakowskie.

Początek grudnia to doskonały moment, aby na spokojnie, najlepiej w gronie najbliższych upiec i dekorować świąteczne pierniczki. Im bliżej Wigilii, tym więcej zabiegania związanego z zakupami, porządkami, przygotowywaniem tradycyjnych potraw na świąteczny stół. Spędźmy zatem jedno popołudnie w gronie rodziny lub przyjaciół, wypiekając i fantazyjnie dekorując tradycyjne bożonarodzeniowe pierniczki. Posłużą nam one jako pyszny deser, bądź efektowna ozdoba świątecznej choinki. Udekorowane i opakowane w gustowne pudełko mogą być także miłym upominkiem dla najbliższych.  Swój sposób na świąteczne pierniczki zdradza Ewa Wachowicz, prezenterka programu „Ewa Gotuje” na Polsat Food Network.

Bożonarodzeniowe dojrzewające pierniczki – przepis wg Ewy Wachowicz

Składniki na ciasto i lukier:

  • 1 kg cukru
  • 1 kg miodu wielokwiatowego
  • 4 kostki masła
  • 2,5 – 3kg mąki
  • 12 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki sody
  • 1-2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • Skórka otarta z jednej pomarańczy

Lukier:

  • Sok z cytryny
  • Cukier puder

Wykonanie czyli jak przyrządzić dojrzewające pierniczki wg Ewy Wachowicz

Masło roztapiam, wsypuję cukier. Gdy się rozpuści, dodaję miód. Zdejmuję z ognia, dodaję przyprawy korzenne i skórkę pomarańczową. Studzę.

Jajka miksuję. Do mąki wsypuję proszek do pieczenia i sodę, przesiewam. Stopniowo, naprzemiennie łączę jajka oraz przesiane, sypkie składniki z wystudzoną słodką masą. Dobrze mieszam i odstawiam na 4-6 tygodni do leżakowania – najlepiej w glinianym naczyniu w chłodnym miejscu. Ciasto powinno być dość twarde, co zależy od wielkości jajek i jakości mąki.

Piernikowego „staruszka” dzielę na kilka części. Rozwałkowuję jak pierogi. Mocno podsypuję mąką, by ciasto nie kleiło się do stolnicy. Wycinam serca, anioły, gwiazdki itd. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 30 minut – na złoty kolor. Gotowe pierniczki zdobię lukrem lub polewą z czekolady  (najprostszy i najsmaczniejszy lukier robie ucierając sok z cytryny z cukrem pudrem na puszystą gęstą masę, natomiast tabliczkę czekolady roztapiam nad kąpielą wodną dodając łyżkę masła i łyżkę mleka).

Bożonarodzeniowe dojrzewające pierniczki

fot. Polsat Food Network

źródło:  program „Ewa Gotuje” – Polsat Food Network 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (208 głosów, średnia: 4,50 z 5)
zapisuję głos...