Bożonarodzeniowe pierniczki Ewy Wachowicz

Małymi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Chcąc już teraz poczuć ich wyjątkową atmosferę, rozpocznij przygotowania od upieczenia aromatycznych, korzennych pierniczków. Skorzystaj z niezawodnego przepisu Ewy Wachowicz na tradycyjne pierniczki krakowskie.

Ewa Wachowicz pokazuje piernik w kształcie świątecznej gwiazdki

Ewa Wachowicz pokazuje upieczony piernik

 Pierniki – przepis Ewy Wachowicz na najlepsze rodzinne świąteczne ciasteczka

 Początek grudnia to doskonały moment, aby na spokojnie, najlepiej w gronie najbliższych upiec i udekorować świąteczne pierniczki. Im bliżej Wigilii, tym więcej zabiegania związanego z zakupami, porządkami, przygotowywaniem tradycyjnych potraw na świąteczny stół. Spędźmy zatem jedno popołudnie w gronie rodziny lub przyjaciół, wypiekając i fantazyjnie dekorując tradycyjne bożonarodzeniowe pierniczki. Posłużą nam one jako pyszny deser, bądź efektowna ozdoba świątecznej choinki. Udekorowane i opakowane w gustowne pudełko mogą być także miłym upominkiem dla najbliższych.  Swój sposób na świąteczne pierniczki zdradza Ewa Wachowicz, prezenterka programu „Ewa Gotuje” na Polsat Food Network:

Pierniczki krakowskie – przepis wg Ewy Wachowicz

Ciasto:

1kg cukru

1 kg miodu wielokwiatowego

4 kostki masła

2,5 – 3kg mąki

12 jajek

3 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżeczki sody

1-2 łyżki przyprawy korzennej do piernika

Skórka otarta z jednej pomarańczy

Lukier:

Sok z cytryny

Cukier puder

Jak przyrządzić pierniczki:

Masło roztapiam, wsypuję cukier. Gdy się rozpuści, dodaję miód. Zdejmuję z ognia, dodaję przyprawy korzenne i skórkę pomarańczową. Studzę.

Jajka miksuję. Do mąki wsypuję proszek do pieczenia i sodę, przesiewam. Stopniowo, naprzemiennie łączę jajka oraz przesiane, sypkie składniki z wystudzoną słodką masą. Dobrze mieszam i odstawiam na 4-6 tygodni do leżakowania – najlepiej w glinianym naczyniu w chłodnym miejscu. Ciasto powinno być dość twarde, co zależy od wielkości jajek i jakości mąki.

Piernikowego „staruszka” dzielę na kilka części. Rozwałkowuję jak pierogi. Mocno podsypuję mąką, by ciasto nie kleiło się do stolnicy. Wycinam serca, anioły, gwiazdki itd. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 30 minut – na złoty kolor. Gotowe pierniczki zdobię lukrem lub polewą z czekolady  (najprostszy i najsmaczniejszy lukier robie ucierając sok z cytryny z cukrem pudrem na puszystą gęstą masę, natomiast tabliczkę czekolady roztapiam nad kąpielą wodną dodając łyżkę masła i łyżkę mleka).

 ewa-wachowicz-przepis-pierniczki_2

 

źródło:  program „Ewa Gotuje” – Polsat Food Network 2013

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (132 głosów, średnia: 4,70 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  2 grudnia 2013 20:03

    Mniam, wezmę jednego… albo kilka 🙂

    Odpowiedz
  2. as_sa  7 maja 2016 15:49

    Wow! składniki na solidną porcję pierniczków 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany