Boże Narodzenie w wersji light!

Święta to cudowny czas, ale niekoniecznie dla naszego żołądka. Smażone ryby, majonez, śmietana, słodkie ciasta – to dla niego niesamowite obciążenie. Pewnie dlatego tak wielu z nas musi potem odchorować święta. A wystarczy pamiętać o kilku wskazówkach, by uniknąć bólu brzucha i móc w pełni cieszyć się świąteczną atmosferą.

Boże Narodzenie wersja light

Zobacz także: Ozdoby bożonarodzeniowe

Odświeżone menu

Kto powiedział, że Boże Narodzenie musi być tłuste i ciężkostrawne. Można równie dobrze przygotować potrawy lekkie i zdrowe dla żołądka. To dobra rada nie tylko dla osób, które cierpią na różnorakie schorzenia układu pokarmowego, ale również dla wszystkich tych, którzy na co dzień dbają o zdrowy styl życia i nienaganną sylwetkę. „Dostarczenie w krótkim czasie organizmowi wielu ciężkostrawnych potraw jest bardzo niezdrowe, gdyż zbytnio obciąża układ pokarmowy. Przeciążenie może doprowadzić do ataku kolki żółciowej, podrażnienia lub zapalenia trzustki co sprawia, że świąteczny czas upłynie nam w warunkach szpitalnych. Nadmierne rozciągnięcie ścian żołądka w najlepszym razie wywoła przykry dyskomfort, a może zakończyć się nudnościami, wymiotami, uczuciem przemęczenia, a po kilku godzinach biegunką. Nie wspomnę już o nadmiarze dostarczonych kalorii, który to nadmiar z pewnością podkreśli zarys naszych fałdek. W skrajnych wypadkach przejadanie się może być nawet niebezpieczne dla życia. Myślę tu o osobach obciążonych chorobami układu pokarmowego, serca czy układu oddechowego”– ostrzega lek. med. Agnieszka Lemańczyk z Centrum Odmładzania i Odchudzania Czapielski Młyn.

 

Ważne przedświąteczne wskazówki

1. Warto zamienić tłuste ryby, jak karp, na lekkie – solę, mintaja lub morszczuka.

2. Najlepiej zrezygnować ze smażonych potraw, np.

  • Smażonego karpia możemy zastąpić pieczonym lub gotowanym.
  • Pierogi podać od razu po ugotowaniu, tj. bez smażenia i zasmażki.
  • Jajka faszerowane podawać bez panierki z bułki tartej.

3. Zamiast ciężkostrawnego majonezu warto sięgnąć po jogurt naturalny, np. w przypadku sałatki jarzynowej.

4. Słodkie ciasta można także lekko przerobić, np. do sernika używając chudego sera, a makowiec zamieniając na biszkopt makowy z galaretką.

5. Jeżeli nie chcemy jednak zrezygnować z tradycyjnego makowca, możemy go przygotować, ale pomijając słodką polewę.

6. Obciążające żołądek i wysokokaloryczne cukierki możemy zamienić na własnoręcznie przygotowane kruche ciasteczka.

7. W keksie i podobnych potraw powinno się zmniejszyć ilość bakalii oraz miodu.

8. Kompot z suszu podawaj w naturalnej formie, tj. bez dodatkowego cukru.

Świąteczne przejedzenie

Niestety wiele osób nie jest w stanie zachować umiaru w jedzeniu podczas świąt. Wcale to nie dziwi, w końcu Boże Narodzenie jest tylko raz do roku. „W takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem będzie ciepła herbata z dodatkiem melisy, mięty albo dziurawca. Warto także po prostu dać odpocząć swojemu żołądkowi” – mówi lek. med. Agnieszka Lemańczyk.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (201 głosów, średnia: 4,75 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Masza  31 lipca 2013 19:06

    Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez karpia,tylko w ten dzień tak wspaniale smakuje.

    Odpowiedz
  2. gosia56  24 marca 2015 16:53

    ciekawe rady

    Odpowiedz
  3. stokrotkapolna  14 listopada 2016 15:47

    Powinno się dostosować do tych rad, ale święta są raz w roku. Ale można, i trzeba choć w niektórych potrawach zmniejszyć ich kaloryczność..Ja tak trochę oszukuję.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany