Botwinka – właśnie trwa na nią sezon! Dlaczego jest tak ważna dla naszego zdrowia i czym różni się od boćwiny?

Trwa gorący, bo krótki – sezon na botwinkę. Możesz ją pałaszować, podobnie jak boćwinę, bo to samo zdrowie. Podpowiadamy dlaczego. Masz swoje ulubione danie z burakiem w tym wydaniu oprócz klasycznej botwinki? Czekamy na komentarze!

Spis treści:

Botwinka, a przez co poważniejszych zwana botwiną to nic innego jak młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. To bazowe składniki na przepyszny wiosenny barszcz. Nie tylko smakuje, ale przede wszystkim jest bardzo zdrowa (coś dla fanów zdrowego odżywiania), z resztą jak buraki we właściwie każdym wydaniu. Pisaliśmy już choćby o właściwościach soku z buraka. A teraz, w związku z tym, że w maju rozpoczął się na nią sezon, czas powychwalać właśnie botwinę. Nie mylić z boćwiną – choć są do złudzenia podobne. 

botwina

źródło: www.pixabay.com

Botwinka – czym różni się od boćwiny?

Na początek może wskażemy różnicę pomiędzy botwiną a boćwiną. Pamiętajcie, że obie te części buraka to samo zdrowie, jednak gdy zależy ci na ugotowaniu popularnej botwinki lub przygotowaniu sałatki – ów wiedza ci się przyda. A zatem zacznijmy od naszej bohaterki – botwiny. To młode buraki ćwikłowe w towarzystwie naci. Trwa  właśnie sezon na te części warzywa – potrwa jeszcze kilka tygodni, aż do momentu gdy wyrosną buraki, a liście wyschną. Boćwina to natomiast burak liściowy w formie większych zielonych liści, ewentualnie barwionych na różowo, z intensywniejszymi żyłkami w kolorze buraczanym. Jemy wyłącznie liście, bo korzeń jest łykowaty i zwyczajnie niesmaczny. Te buraki dostępne są aż do jesieni.

Przepis na Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i ogórkiem

Przepis Grzegorza Łapanowskiego: Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i ogórkiem

Przepis Grzegorza Łapanowskiego: Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i ogórkiem

Składniki na: Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i ogórkiem 4 szklanki maślanki lub kefiru 1 szklanka filtrowanej wody BRITA 1 pęczek botwinki 1 burak 1 ogórek 1/2 pęczka rzodkiewki 1/2 pęczka koperku 2 ząbki czosnku rukiew

 

Właściwości botwiny – dlaczego warto ją jeść

Zarówno botwina, jak i boćwina to bogate źródło cennych dla naszego zdrowia składników.  Ale znajdziemy tam nie tylko witaminy, żelazo czy wapń, ale także mnóstwo substancji podobnych do estrogenów znanych jako hormony piękna, seksu i, rzecz jasna młodości. To oznacza, że dawka buraka w takiej postaci dodaje wigoru, a także hamuje procesy starzenia. Poza tym potrafi koić nerwy, a także pobudza apetyt. Poskutkuje też przy wszelkich infekcjach i przeziębieniach. A do tego nasz organizm uwielbia botwinę, bo jest lekkostrawna,  odkwasza, a  także doskonale go oczyszcza. Długa lista zalet to przede wszystkim zasługa witamin: A i K, D, E, C, B1, B2, PP, B6, kwasu foliowego i B12. Poza nimi w botwinie obecne są również: żelazo, magnez i potas,  fosfor i sód.

Przepis na Frittatę z botwinką zapiekana pod żółtym serem:

Frittata z botwinką zapiekana pod żółtym serem

Frittata z botwinką zapiekana pod żółtym serem

Frittata z botwinką zapiekana pod żółtym serem Składniki: 600 g botwiny 6 jajek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 60 g sera żółtego Edamskiego MSM Mońki 5 pomidorków koktajlowych sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie:

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (34 głosów, średnia: 4,79 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. macierzanka  24 maja 2019 10:41

    Uwielbiam botwinkę,ale nie wiedziałam,że ma tyle witamin.

    Odpowiedz
  2. Skosa Sandra  24 maja 2019 12:16

    Ostatnio pierwszy raz spróbowałam botwinki i tak mi zasmakowała, że jest jedną z moich ulubionych zup.

    Odpowiedz
  3. Magdalena  24 maja 2019 12:36

    Uwielbiam zupę z botwinki 🙂

    Odpowiedz
  4. janka1312  24 maja 2019 23:03

    przypomniał mi się chłodnik mojej babci 🙂

    Odpowiedz
  5. klaudiaban  27 czerwca 2019 09:22

    Aż mi się zachciało takiej zupy.

    Odpowiedz
  6. klaudiaban  27 czerwca 2019 09:23

    Mam młode buraczki z botwinką w ogródku nic nie stoi na przeszkodzie by się taką pyszną zupką uraczyć 😀 Samo zdrowie 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany